Velká Británie chystá návrat železnice pod stát. Skončí desítky let nespolehlivosti, slibuje ministryně

Desiro City UK, Thameslink, London Blackfriars, foto: Zdopravy.cz/Josef PetrákDesiro City UK, Thameslink, London Blackfriars, foto: Zdopravy.cz/Josef Petrák

Do parlamentu dorazily první změny drážních zákonů, které umožní návrat řady služeb na železnici pod stát.

Nová labouristická vláda ve Velké Británii udělala první velký krok k zestátnění tamější železnice. Ministryně dopravy Louise Haigh schválila vytvoření nové organizace Shadow Great British Railways, která bude přípravou na vznik nové společnosti Great British Railways. Na ni má postupně, se změnou legislativy, přejít provoz infrastruktury i vlaků.

O zestátnění se mluví ve Velké Británii několik let, především kvůli častým stížnostem na kvalitu poskytovaných služeb. „Vystřelila jsem ze startovní pistole, abych zahájila největší reformu železnice,“ uvedla ministryně. Na vytvoření nové organizace se má podílet šéf Network Rail Andrew Haines, ředitel drážního odboru ministerstva dopravy Alex Hynes a šéf státní firmy Operator of last resort (Operátor poslední záchrany) Robin Gisby. Detailněji je plán popsán na stránkách ministerstva dopravy.

Velká Británie znárodní provoz na další trati. TransPennine Express míří do státních rukou

Oznámení o nové organizaci přišlo v době, kdy britský parlament začíná řešit novou drážní legislativu. Podle ministerstva tak skončí desítky let zpožděných vlaků, častého rušení spojů nebo nespolehlivých služeb na britské železnice. „Nový zákon dává na první místo cestující před soukromými společnostmi. Daňovým poplatníkům ročně ušetří 150 milionů liber,“ uvedlo ministerstvo. Legislativa má řešit i nedostatek strojvedoucích: minimální věk pro strojvůdce se sníží z 20 na 18 let.

Součástí změn má být i postupná modernizace tarifního systému, na 45 stanicích letos bude možné odbavení jen přiložením karty při nástupu a následným odpípnutím při výstupu (tap-in tap-out). Vznikne také nová organizace, která bude dohlížet na dodržování práv cestujících.

Tagy Shadow Great British Railway Velká Británie znárodnění
47 komentářů