Vedení DPP se ujal Urbánek. Dohlédne i na bezpečnost, kvůli které zasahovala v podniku policie

Logo Dopravního podniku hl. města Prahy. Foto: DPPLogo Dopravního podniku hl. města Prahy. Foto: DPP

Do konce měsíce má představenstvo zahájit výběrové řízení na dvě místa ve vedení.

Představenstvo pražského dopravního podniku (DPP) si den po personálním zemětřesení zvolilo nové vedení. Jeho předsedou bude Ladislav Urbánek, dosavadní místopředseda a dlouholetý dopravní ředitel podniku. V rámci nového rozdělení působností mu náleží i pozice generálního ředitele, dále bude vykonávat strategickou a dohledovou působnost v bezpečnostním úseku.

Vrchní státní zastupitelství v Praze minulé pondělí oznámilo, že obvinilo 13 fyzických a právnických osob z úplatkářských trestných činů souvisejících s plněním veřejných zakázek DPP. Jedná se o dlouholetý kontrakt na komplexní bezpečnostní systém metra (KBS).

Představenstvo největší pražské městské firmy má běžně pět členů, dozorčí rada však v pondělí odvolala kromě dosavadního generálního ředitele Petra Witowského také Marka Kopřivu a Jiřího Špičku, kteří od minulého týdne čelí obvinění z korupce.

Witowski obviněn není, podle náměstka primátora pro dopravu Zdeňka Hřiba však v rámci své odpovědnosti v bezpečnostní oblasti nedostatečně řešil právě zmíněný kontrakt na KBS, a proto navrhl jeho odvolání na mimořádném jednání dozorčí rady.

Novým místopředsedou představenstva byl zvolen Jan Šurovský. Ten je nadále i technickým ředitelem pro povrchovou dopravu, ke které mu přibude i vedení metra po odvolaném Marku Kopřivovi. V pondělí dozorčí radou nově zvolený člen představenstva Jiří Pařízek bude mít na starosti ekonomický úsek a strategickou a dohledovou působnost v úseku personálním.

Personální zemětřesení v DPP. Tři členové představenstva končí, Witowski byl odvolán

Na pozici generálního ředitele a další volné místo v představenstvu má podnik do konce měsíce vypsat výběrová řízení.

DPP je největší firmou, kterou hlavní město vlastní. Loni dosáhl obratu 27,27 miliardy korun. Město dává ročně na jeho chod kolem 18 miliard korun. Zakázky DPP řeší policie opakovaně, z poslední doby je nejznámějším případem kauza Dozimetr, ve které čelí obžalobě devět lidí z účasti v organizované zločinecké skupině, na úplatkářství a praní špinavých peněz.

Tagy dozorčí rada DPP dpp Jan Šurovský. představenstvo DPP
4 komentáře