Ve Zlíně letos vyjede osm nových autobusů, první tři už DSZO převzala

Autobus Iveco Urbanway 12 pro Dopravní společnost Zlín - Otrokovice. Foto: DSZOAutobus Iveco Urbanway 12 pro Dopravní společnost Zlín - Otrokovice. Foto: DSZO

Do konce března bude ve Zlíně a Otrokovicích jezdit osm nových autobusů Iveco Urbanway.

Dopravní společnost Zlín – Otrokovice (DSZO) vyjede ještě tento týden s prvními třemi novými autobusy Iveco Urbanway 12. Jde o součást obnovy autobusové flotily, během roku dopravce koupí celkem osm nových vozidel. Stejný počet nejstarších autobusů během roku vyřadí.

První autobusy vyjedou tento týden, další do konce března. „Čas plyne a nejstarší autobusy, které jsme pořizovali kolem roku 2001, mají už svou ekonomickou životnost za sebou. Proto je nahrazujeme novými vozidly,“ uvedl ředitel DSZO Josef Kocháň. Vyřazovat se budou autobusy typu Irisbus City Bus, které najezdily ve Zlíně a v Otrokovicích během své životnosti každý kolem 800 tisíc kilometrů. Jsou ještě provozuschopné a DSZO je bude nabízet k odprodeji, případně je předá k ekologické likvidaci. V podmínkách DSZO již přestávala být údržba takto starých autobusů rentabilní.

Nové autobusy dodala společnost KAR Group za cenu 5,9 milionu korun bez DPH. Jsou vybaveny klimatizací a splňují emisní normu euro 6. Mají o něco vyšší výkon naftového motoru a lepší filtraci pevných částic výfukových plynů.

Autobusy z poslední dodávky mají podobně řešený interiér jako vozidla, která už cestující z autobusových linek DSZO znají. K dispozici je podle technické dokumentace 25 čalouněných sedadel a 74 míst k stání. Nechybějí ani dvě místa pro invalidní vozíky nebo dětské kočárky. K vybavení vozidla patří také akustický informační systém včetně hlášení mimo vozidlo pro nevidomé osoby, LCD informační displej, vnější vozidlová kamera i vnitřní kamera, která umožňuje řidiči mít větší přehled o pohybu cestujících při nástupu a výstupu. Tlakové lišty na druhých a třetích dveřích chrání cestující před nebezpečím sevření zavírajícími se dveřmi. Vozidlo je vybaveno rovněž přesným měřidlem stavu paliva po jednotlivých směnách. Třem novým autobusům byla přidělena evidenční čísla 685, 686 a 687.

Tagy Dopravní společnost Zlín - Otrokovice DSZO Iveco Urbanway Zlín
27 komentářů