Ve Walesu vyrobili poslední křídlo pro A380

Výroba křídel v Broughtonu. Foto: AirbusVýroba křídel v Broughtonu. Foto: Airbus

Závod Airbusu v Broughtonu v severním Walesu dokončil poslední dvě křídla pro Airbus A380. Po třinácti letech tu končí jejich

Závod Airbusu v Broughtonu v severním Walesu dokončil poslední dvě křídla pro Airbus A380. Po třinácti letech tu končí jejich výroba, Airbus dodá poslední kus největšího osobního letadla na světě příští rok Emirates.

Na dokončení posledních křídel upozornil místní deník Daily Post. Transport křídel do francouzského Toulouse začne zítra. Křídla z Broughtonu odjíždí nejdříve na speciálním tahači do nedalekého přístavu na řece Dee, kde se překládají na loď. V ústí řeky do Irského moře se překládají na větší loď, která pluje do francouzského přístavu Pauillac u Bordeaux. Tady křídla přeloží na speciální lodě, které plují po řece Garonně až do Langonu, 95 kilometrů od moře. Zde se opět naloží na nákladní vozidla.

Hala na výrobu křídel v Broughtonu je jedna z největších ve Velké Británii. Airbus dosud neví, jak ji dál využije. Závod na severu Walesu dál zůstane v provozu, Airbus zde vyrábí křídla i pro jiné typy letadel. Jen do závodu na výrobu křídel pro A380 investoval Airbus přes 350 milionů liber.

Křídla A380 jsou největší na světě, rozpětí letadla dosahuje necelých 80 metrů, plocha křídel je 845 metrů čtverečních.

Airbus rozhodl o ukončení výroby A380 loni, zbývá mu vyrobit posledních osm kusů.

Tagy A380 Airbus Airbus A380 Airbus Broughton
Žádné komentáře