Ve Walesu oficiálně uvedli do provozu první dieselový Flirt od Stadleru, testoval se v Česku

Nová jednotka Stadler Flirt (BR 231) pro Wales. Foto: Transport for WalesNová jednotka Stadler Flirt (BR 231) pro Wales. Foto: Transport for Wales

Železniční provoz ve Walesu čeká velká modernizace.

Společnost Transport for Wales Rail uvedla tento týden slavnostně do provozu první čtyři dieselelektrické jednotky Flirt od společnosti Stadler Rail. Jde o první z objednávky více než sedmdesáti nových vlaků, které se mají postupně objevit na kolejích ve Walesu.

Dieselelektrický Flirt má ve Velké Británii označení BR Class 231, loni se objevil na testech i na zkušebním okruhu ve Velimi. První jednotka je ve zkušebním provozu od ledna, teprve nyní došlo k slavnostnímu uvedení a představení. Jednotky objednávala ještě společnost Keolis, která ale ve Walesu skončila a provoz převzal státní dopravce Transport for Wales Rail.

Jednotky jsou čtyřvozové, ve středu je pátý vůz obsahující powerpack se čtyřmi dieselovými motory. Těchto jednotek bude jezdit jedenáct. Wales má u Stadleru objednáno celkem 71 nových vozidel. Půjde o 35 jednotek Flirt a 36 vlakotramvají Citylink. Kromě jedenácti dieselových bude 24 Flirtů trimodálních, budou kombinovat pohon na naftu, trakční elektřinu a baterie. I ty se začaly loni testovat v Česku.

Klimatizované jednotky budou plně vybaveny podle aktuálních požadavků pro moderní cestování po železnici: budou nízkopodlažní, se zásuvkami, prostorem pro přepravu kol, kočárků a vozíčkářů nebo s informačním systémem.

Nová jednotka Stadler Flirt (BR 231) pro Wales. Foto: Transport for WalesNová jednotka Stadler Flirt (BR 231) pro Wales. Foto: Transport for WalesNová jednotka Stadler Flirt (BR 231) pro Wales. Foto: Transport for WalesNová jednotka Stadler Flirt (BR 231) pro Wales. Foto: Transport for WalesNová jednotka Stadler Flirt (BR 231) pro Wales. Foto: Transport for WalesNová jednotka Stadler Flirt (BR 231) pro Wales. Foto: Transport for WalesStadler Flirt pro Transport for Wales. Foto: VUZTřízdrojový Stadler Flirt pro Transport for Wales od Stadleru. Kombinuje trakční elektřinu z trolejí, baterií a naftový pohon. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czNové jednotky Stadler Flirt pro Wales. Foto: VUZ

 

Tagy BR 231 Stadler Rail Transport for Wales
6 komentářů