Ve Vídni se v noci na dnešek znovu rozjelo noční metro pro „flamendry“. Stálo 467 dní

Stanice vídeňského metra. Pramen: Wiener Linien -Johannes ZinnerStanice vídeňského metra. Pramen: Wiener Linien -Johannes Zinner

Noční metro bylo před nástupem koronaviru pevnou a důležitou součástí vídeňského nočního života.

Ve Vídni byl v noci na dnešek poprvé od 15. března 2020 obnoven noční provoz metra. O nocích na soboty, neděle a svátky bude opět jezdit v patnáctiminutovém intervalu. Za více než deset let provozu svezly noční spoje 58 milionů cestujících.

Vídeňský magistrát rozhodl o znovuzavedení nočního provozu podzemní dráhy v návaznosti na uvolňování protiepidemických pravidel v celém Rakousku. Napříč zemí se totiž prodloužily otevírací hodiny restaurací a zábavních podniků. Noční spoje metra tak budou jezdit jako dřív: ve čtvrthodinovém intervalu vždy o nocích na soboty, neděle a před státními svátky. V provozu bude i náhradní tramvajová linka U2Z, která supluje modernizovaný úsek v centru metropole.

První noční vlaky metra vyjely ve Vídni 4. září 2010. Během přibližně deseti let – až do nucené pauzy – urazily večerní soupravy podle radnice na 670 tisíc kilometrů a přepravily kolem 58 milionů pasažérů. „Noční metro bylo před nástupem koronaviru pevnou a důležitou součástí vídeňského nočního života,“ uvedl vídeňský radní pro dopravu Peter Hanke.

Ve všech spojích je až do 30. června povinný respirátor FFP2, od 1. července budou cestujícím stačit ve stanicích i vlacích roušky.

Tagy metro noční metro obnovení provozu po pandemii koronaviru Rakousko Vídeň
8 komentářů