Ve Velké Británii začala soutěž na nejdelší silniční tunel v zemi, povede pod Temží

Vizualizace nového tunelu pod Temží. Foto: Highways EnglandVizualizace nového tunelu pod Temží. Foto: Highways England

Přes čtyři kilometry dlouhý tunel má odlehčit dopravě mezi hrabstvími Kent a Essex.

Britský správce dálnic Highways England vypsal zatím největší soutěž ve své historii. V soutěži s odhadovanou cenou 2 miliardy liber (59 miliard korun) hledá firmu, která postaví nový tunel pod Temží. Ten bude současně i nejdelším silničním tunelem v zemi.

Součástí soutěže je nejen samotná stavba, ale i kompletní projektová dokumentace. Dva šestnáct metrů široké tubusy spojí města Gravesend a Medway v hrabství Kent a Essex. Tunely budou dlouhé 2,6 mil (4,3 kilometru). Na soutěž navážou ještě další části zakázky: propojení s dálnicemi A2 a A13. Celý projekt má odhadované náklady 6 miliard liber, jde o celkem 14,3 mil nové silnice. Vypsání velké zakázky oznámily Highways England na svých stránkách.

Ve Velké Británii jde o jeden z největších silničních projektů od doby dokončení okruhu M25 kolem Londýna. „V dobách velké nejistoty na trhu jde o velkou zakázku, která přinese tisíce pracovních míst,“ uvedl Matt Palmer, který má projekt na starosti. Vláda od nové stavby očekává ekonomický růst celé oblasti. Dosud v této oblasti je pouze dálniční most přes Temži u Dartfordu, přes který denně projede 180 tisíc aut.

Stavba by měla začít do roka a půl, tunel se začne stavět podle plánů v roce 2022. Dosud nejdelším silničním tunelem v zemi Mersey Queensway mezi Liverpoolem a Birkenheadem. Je dlouhý 3 237 metrů.

Vizualizace nového tunelu pod Temží. Foto: Highways EnglandVizualizace nového tunelu pod Temží. Foto: Highways EnglandTrasa nového tunelu pod Temží. Foto: Highways England
Tagy Highways England Lower Thames Crossing Temže Velká Británie
22 komentářů