Ve středních Čechách končí jízdné zdarma pro žáky, studenty a seniory, rozhodli zastupitelé

Autobus Iveco Crossways společnosti Arriva na lince z Králova Dvora do Prahy. Foto: PIDAutobus Iveco Crossways společnosti Arriva na lince z Králova Dvora do Prahy. Foto: PID

Za roky 2018 až 2020 bylo vyplaceno studentům zhruba 11,5 milionu korun a seniorům přes milion.

Středočeský kraj kvůli úsporám od příštího roku ruší žákovské a seniorské jízdné zavedené v minulosti na základě předvolebního slibu ČSSD. S návrhem nové krajské rady za STAN, ODS, Piráty a Spojence dnes souhlasili krajští zastupitelé. Žáci, studenti a lidé nad 65 let dosud mohou v regionu jezdit zdarma. Tato skupina má stejně jako jinde ze zákona slevu 75 procent z jízdného a zbylých 25 procent jim na požádání zpětně proplácí hejtmanství. Tato praxe na konci roku skončí.

Podle radního pro veřejnou dopravu Petra Boreckého (STAN) nebude úspora tak velká, protože jde o menší projekt. Za roky 2018 až 2020 bylo vyplaceno studentům zhruba 11,5 milionu korun a seniorům přes milion.

Podle Boreckého jde o první oběť škrtů kvůli propadu daňových příjmů. Radní už dříve upozornil, že kraj do konce roku očekává propad na nevybraném jízdném 570 milionů korun, z toho 350 milionů Kč u autobusové a 220 milionů u železniční dopravy. Dalších asi 60 milionů Kč padá na vrub obcí.

Dotace podmíněná komunisty

Peníze na pokrytí nákladů na dojíždění do školy kraj vyplácel už za hejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD). Po volbách v roce 2016 byla s nástupem koalice ANO, STAN, ODS a tří zastupitelů za TOP 09 tato praxe zrušena. O rok později se vedení kraje změnilo a nová krajská vláda ANO a ČSSD podporovaná komunisty v roce 2018 žákovské jízdné opět zavedla. Byl to jeden z požadavků, jímž komunisté podmínili podporu nové koalici.

Zástupci STAN a ODS, kteří nyní s Piráty a Spojenci vedou kraj, zpětné hrazení jízdného v minulosti kritizovali. Podle nich jde o administrativně náročnou praxi a populismus. Borecký už dříve uvedl, že nová koalice by žákovské a seniorské jízdné zřejmě zrušila i za lepší ekonomické situace.

Někdejší hejtman Miloš Petera (ČSSD) s opětovným rušením žákovského jízdného nesouhlasí. Výdaj podle něj není tak zásadní, aby si to kraj s tak velkým rozpočtem nemohl dovolit. ČSSD se stejně jako KSČM do nového zastupitelstva již nedostala.

ČTK

Tagy sleva pro seniory Středočeský kraj žákovské jízdné
68 komentářů