Varnsdorf za radary zaplatil firmě více, než vybral na pokutách. První někdo zničil

Radary ve Varnsdorfu. Foto: varnsdorf.anobudelip.czRadary ve Varnsdorfu. Foto: varnsdorf.anobudelip.cz

Instalace radarů měřících rychlost na třech místech je zatím pro město Varnsdorf ztrátovou záležitostí. Radnice zatím zaplatila firmě Water Solar

Instalace radarů měřících rychlost na třech místech je zatím pro město Varnsdorf ztrátovou záležitostí. Radnice zatím zaplatila firmě Water Solar Technology za jejich provoz výrazně více, než vybrala na pokutách. První radar v minulých dnech neznámý vandal zničil.

Na ztrátový byznys upozornily v pondělí Reportéři ČT. „Město zaplatilo za první smlouvu, která byla ukončena, včetně DPH 21 milionů 704 korun a nějaký drobný. V následných, v následné smlouvě máme, máme zaplatit nebo už jsme taky zaplatili, protože faktury chodí měsíčně, 12 milionů 331 tisíc korun. Zhruba. Inkaso do města je v tuto chvíli 25 milionů korun. To znamená, je tam, je tam stále ještě rozpor mezi, mezi tím, co jsme zaplatili a co jsme, co jsme vlastně inkasovali,“ řekl starosta Varnsdorfu Stanislav Horáček (ANO 2011).

Město je s pokutami ve velkém skluzu. Přestupků je tolik, že teprve teď dostávají lidé informaci o pokutě za rychlou jízdu v červnu. Každý měsíc naměřily radary 20 tisíc přestupků, postupně počet přestupků klesá. Není ani jasné, zda pokuty vymůže, protože podle názoru ministerstva vnitra je celý systém v rozporu se zákonem.

Reportéři ČT současně upozornili na fakt, že se firma Water Solar Technology dostala k zakázce prakticky bez soutěže. První smlouvu, jejíž hodnota byla maximálně milion korun, získala ve výběrovém řízení, kde město oslovilo tři jiné uchazeče. O tom, koho město osloví, rozhodovali jen radní, zakázka nebyla veřejná.

Na tom výběrovém řízení jsem zjistil jednu zajímavou věc, a sice, že městem Varnsdorf byly osloveny tři subjekty, které všechny, jak jsem zjistil, jsou propojené. Je to společnost Amaio, která nakonec se výběrového řízení nezúčastnila, a společnosti Sundeck a Water Solar Technology, které mají sídlo na stejné adrese kdesi na periferii v anglickém Manchesteru,“ řekl opoziční zastupitel a šéf finančního výboru Jan Šimek (TOP09).

Starosta Horáček a majitel firmy Water Solar Technology Milan Schubert navíc při natáčení přiznali, že se znají 20 let. Když se vyčerpal první milion, došlo k sepsání nové smlouvy bez soutěže. To, že k sepsání nové smlouvy došlo až po dvacetinásobném překročení původní částky nebyl schopen starosta vysvětlit.

Město si za radary vytrvale stojí i poté, co ministerstvo vnitra upozornilo, že způsob spolupráce s firmou Water Solar Technology je v rozporu se zákonem. Podle stanoviska ministerstva vnitra je varnsdorfský systém v rozporu se zákonem.

„Ministerstvo vnitra po předběžném posouzení shledalo rozpor usnesení Rady města Varnsdorf se silničním zákonem,“ napsala radnici ředitelka odboru veřejné správy, dozoru a kontroly ministerstva vnitra Marie Kostruhová. Ministerstvo se opírá o rozsudky Nejvyššího správního soudu, podle kterých nesmí být příjmy třetí strany závislé na výsledku měření.

Ve hře jsou nemalé peníze. Zastupitelé na konci loňského roku přesunuli pomocí rozpočtové změny na odměny za měření rychlosti více než 30 milionů korun. Od loňského jara do konce listopadu naměřily radary téměř 100 tisíc přestupků. Město počítá s výběrem více než 110 milionů korun za rok.

Město ve stanovisku zveřejněném na svých stránkách upozornilo, že jde pouze o předběžné posouzení správního orgánu, z něhož nelze v žádném případě dovozovat jakoukoli neplatnost uzavřených smluv či přijatých usnesení orgánů města Varnsdorf. Varuje současně před tím, aby lidé pokuty neplatili. „Je tak zcela nevhodné, aby kdokoli vyzýval k nehrazení pokut, které byly vyměřeny na základě měření prováděných výhradně Městskou policií Varnsdorf,“ uvedlo město. Pokud lidé s pokutou nesouhlasí, mohou podat odpor a věc řešit ve správním řízení.

Z trojice radarů se stalo ve Varnsdorfu hlavní téma. V noci ze soboty na neděli došlo podle Děčínského deníku ke zničení jednoho radaru ve Studánce. „Škoda byla předběžně vyčíslena na 350 tisíc korun. Případ šetříme jako možné poškození cizí věci,“ uvedla děčínská policejní mluvčí Petra Trypesová. Právě tento radar vadí lidem nejvíce: je umístěn na výjezdu z města a přímo u něj stojí pouze jeden obydlený dům.

Tagy měření rychlosti radary Varnsdorf
16 komentářů