V Zubrnicích se bude vzpomínat na film Páni kluci, přijede hlavní hrdina

Nádraží Zubrnice. Autor: R.D. - Rolf-Dresden – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40316868Nádraží Zubrnice. Autor: R.D. - Rolf-Dresden – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40316868

Od natáčení oblíbeného filmu Páni kluci uplynulo 45 let. Vzpomínat se bude přímo na filmové trati.

Spolek Zubrnická museální železnice si v sobotu dopoledne připomene 45 let od natáčení legendárního filmu Páni kluci. Vzpomínat se bude s představitelem hlavního hrdiny Michalem Dymkem.

Ten nastoupí na nádraží v Levíně, kde se děj filmu částečně odehrává, v 10:10 do historického autobusu turistické linky T32 (pravidelný odjezd z Úštěka v 10:00). Po příjezdu do Zubrnic v 10:30 se Dymek setká s režisérem Zdeňkem Zelenkou a zavzpomínají na natáčení filmu. Zelenka se na filmu podílel jako pomocný režisér.

„Ve směru z Ústí nad Labem do Zubrnic mohou turisté využít pravidelné vlaky turistické linky T3 s ranním odjezdem v 10:10 ze Střekova,“ doplnil statutární zástupce spolku Radek Kubala.

Michal Dymek ve filmu Páni kluci. Pramen: Zubrnická museální železnice

Michal Dymek ve filmu Páni kluci. Pramen: Zubrnická museální železnice

Železniční trať, která původně vedla z Velkého Března přes Zubrnice a Lovečkovice do Úštěku, byla v roce 1978 rozhodnutím tehdejších orgánů zrušena. V úseku Lovečkovice – Úštěk horní nádraží byla trať snesena, z Velkého Března do Lovečkovic sice zůstala částečně zachovaná, část ze Zubrnic dále na Lovečkovice je ale nepoužitelná.

https://www.facebook.com/www.zubrnickazeleznice.cz/posts/3348580011874385

Spolek v roce 2010 po 15 letech snažení zprovoznil šest a půl kilometru dlouhý úsek z Velkého Března do Zubrnic, na kterém provozuje od roku 2016 za podpory Ústeckého kraje každý víkend od dubna do října turistické vlaky. Předloni pak s přispěním Ústeckého kraje částečně obnovil kolejiště na nádraží v Lovečkovicích a nyní pracuje na zhruba pětikilometrovém propojení se Zubrnicemi.

Zastávka Levín leží až za Lovečkovicemi směrem na Úštěk, což je úsek, o jehož obnově nadšenci zatím jen sní.

Nádraží Zubrnice. Autor: R.D. - Rolf-Dresden – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40316868Historický autobus Škoda 706 RTO. Foto: Zubrnická museální železniceBrigáda na obnově tratě ze Zubrnic do Lovečkovic. Foto: Zubrnická museální železniceRadek Kubala ze Zubrnické museální železnice. Foto: Jan SůraObnova trati ze Zubrnic do Lovečkovic.
Pramen: Zubrnická museální dráhaMotorový vůz M131.0 na trati mezi Velkým Březnem a Zubrnicemi. Foto: Zubrnická museální železniceObnova trati ze Zubrnic do Lovečkovic.
Pramen: Zubrnická museální dráhaObnova trati Zubrnice - Lovečkovice. Pramen: Zubrnická museální železniceDrezína, snímek ze setkání v roce 2006.
Pramen: Zubrnická museální železniceDrezína, snímek ze setkání v roce 2006.
Pramen: Zubrnická museální železnice
Tagy Páni kluci Zubrnická museální železnice
10 komentářů