pruvodce

V USA se mohou spojit dvě aerolinky, úřad fúzi povolil pod podmínkou zachování mil

Letadla Alaska Airlines a Hawaiian Airlines. Foto: Alaska AirlinesLetadla Alaska Airlines a Hawaiian Airlines. Foto: Alaska Airlines

Alaska Airlines se fúzí dostane k dálkovým letadlům.

Americká letecká společnost Alaska Airlines může výrazně posílit svoji pozici mezi pěti největšími aerolinkami v USA. Americké ministerstvo dopravy (Department of Transportation, DOT) po devíti měsících odsouhlasilo spojení se společností Hawaiian Airlines. Spojení má přinést silnější pozici na trhu a úspory z rozsahu.

Souhlas oznámily úřad a letecké společnosti v tiskových zprávách. DOT stanovil řadu podmínek, musí zůstat zajištění převodu mil z věrnostních programů v poměru 1:1. Podmínkou je zachování linek obou dopravců, kde nemají konkurencí. I nadále mají zachovat provoz zejména do méně osídlených oblastí Aljašky a Havajských ostrovů.

„Naší nejvyšší prioritou je ochrana zájmu cestujícících. Tu poskytneme stanovenými podmínkami pro rodiny a členy služeb, aby byly ochráněny hodnoty odměn proti devalvaci,“ řekl americký ministr dopravy Pete Buttigieg. Dopravci nesmějí blokovat také konkurenci na letišti v Honolulu.

Návrat airbusů

Stanovené podmínky musejí dopravci dodržovat nejméně šest let. Alaska Airlines uvedly, že požadavky úřadu bude respektovat a že transakci neohrozí. Hawaiian Airlines má nově vést Joe Sprague, který pracuje jako manažer pro Alaska Airlines. Šéf Hawaiian Peter Ingram skončí.

Nově spojené firmy budou létat s celkem 365 letadly, v jejich síti bude 138 destinací. Akvizice přinese i vstup sítě Hawaiian Airlines do letecké aliance Oneworld.

Hodnota kontraktu je 1,9 miliardy dolarů, Alaska Airlines za akcie Hawaiian Airlines nabídla 18 dolarů za kus. Jde o fúzi dopravců, kteří mají svůj hlavní byznys ve státech mimo hlavní území USA, kde je letecká doprava klíčová pro spojení se zbytkem země. Oba dopravci si nyní lehce konkurují, Alaska Airlines létá na Havajské ostrovy ze Seattlu a Portlandu.

Spojením vznikne dopravce, který ročně přepraví 54,7 milionu cestujících. Alaska Airlines je aktuálně pátým největším dopravcem v USA, Hawaiian šestnáctým. Obě aerolinky mají zatím létat pod stávajícími značkami. Z Honolulu se má stát větší základna pro Alaska Airlines pro lety dál do Pacifiku. Firma dosud dálková letadla nemá, naopak Hawaiian Airlines ano. Pro Alaska Airlines se jedná opět i o návrat k letadlům Airbus, posledních se přitom zbavila loni. Většina flotily Hawaiian je od Airbusu.

Tagy Alaska Airlines Hawaiian Airlines
3 komentáře