V únoru stát vybral na mýtném 974 milionů, meziročně o 11 procent více

Kontrolní mýtná brána v Dasným u Českých Budějovic. Pramen: CzechTollKontrolní mýtná brána v Dasným u Českých Budějovic. Pramen: CzechToll

Na českých dálnicích a vybraných silnicích I. třídy se v únoru vybralo na mýtném 974 milionů korun, což je o

Na českých dálnicích a vybraných silnicích I. třídy se v únoru vybralo na mýtném 974 milionů korun, což je o 11 procent více než loni. Podle společnosti CzechToll, která mýtný systém provozuje, je meziroční nárůst způsoben rozšířením zpoplatnění na silnicích I. třídy (od ledna o 900 kilometrů) a prodlouženým únorem. Z celkového výběru mýtného připadá 874 milionů korun na dálnice, zbylých sto milionů bylo vybráno na silnicích I. třídy.

Ke konci února bylo v mýtném systému registrováno více než 435 tisíc vozidel, z toho necelých 144 tisíc vozidel zaregistrovali dopravci z České republiky.

V únoru projelo po tuzemských silnicích více než 254 tisíc vozidel podléhajících placení mýtného. Nejvíce (105 tisíc) jich pocházelo z České republiky, druhou nejčastější zemí registrace bylo Polsko (přes 60 tisíc vozidel). Podíl českých vozidel přitom stále klesá, už předloni se snížil pod polovinu a v únoru činil 48,2 procenta.

Loni se na mýtném vybralo rekordních 11 miliard korun, celková suma vzrostla o 1,2 procenta. Letošek ale zřejmě nebude pro dopravce lehkým obdobím. Obavy z šíření nového koronaviru vedou k omezení přeprav, což se v únoru projevilo především na obchodu mezi Českou republikou a Čínou.

Jak ukazuje statistika podaných dovozních přihlášek k celnímu řízení, nastal v únoru 2020 viditelný pokles. Oproti měsíci lednu činí 40 procent, oproti loňskému únoru 25 procent. „Ještě výraznější schodek v počtu zásilek bude určitě v březnu, což je již alarmující,“ uvedl Petr Rožek, ředitel Svazu spedice a logistiky České republiky. Dodal, že teprve nyní přichází vlna poklesu u přeprav po moři.

Tagy czechtoll dopravci mýtné
6 komentářů