V troskách zříceného letadla China Eastern našli první z černých skříněk. Příčiny pádu jsou stále nejasné

Boeing 737-800 společnosti China Eastern Airlines. Foto: AeroIcarus / Wikimedia CommonsBoeing 737-800 společnosti China Eastern Airlines. Foto: AeroIcarus / Wikimedia Commons

Úložiště v nalezeném zařízení je i přes určité škody relativně kompletní.

V troskách letadla aerolinek China Eastern, které v pondělí havarovalo se 132 lidmi na palubě v horách na jihu Číny, našli záchranáři první ze dvou černých skřínek. Je silně poškozená, ale s velkou pravděpodobností by měla obsahovat nahrávku zvuků z pilotní kabiny. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odkazem na tiskové konference Čínského úřadu pro civilní letectví (CAAC).

Šest let starý Boeing 737-800 havaroval v Čuangské autonomní oblasti Kuang-si. Nehoda způsobila na horském svahu velký požár, který byl vidět i na satelitních snímcích NASA. Záchranáři zatím nenašli žádné přeživší.

Najít a zajistit obsah černých skřínek je klíčové pro zjištění příčiny neštěstí. Velitel vyšetřovatelů CAAC uvedl, že nadále intenzivně hledají i druhé záznamové zařízení, které by v případě, že se potvrdí obsah první černé skříňky, mělo obsahovat záznamy letových údajů.

Úložiště v nalezeném zařízení je i přes určité škody relativně kompletní, řekl na tiskové konferenci další zástupce CAAC. Černá skříňka podle něj nyní poputuje do Pekingu.

Záchranáři pročesávali hustě zalesněné svahy a pátrali za pomoci ručního nářadí, psů a dronů po případných přeživších a po černých skříňkách. Práce museli přerušit, protože na strmých a kluzkých svazích hrozily sesuvy půdy.

Příbuzní cestujících dnes začali přijíždět do vesnice v bezprostřední blízkosti místa havárie. Policie přístup na místo omezuje a kontroluje každé vozidlo. Ve výhledu na prohledávanou oblast brání rozevřenými deštníky, píše Reuters.

ČTK

Tagy Boeing 737-800 China Eastern China Eastern Airlines MU 5735
1 komentář