V Trojzemí vyjede nová autobusová linka, překročí pětkrát státní hranice

Autobus ČSAD Liberec v Hrádku nad Nisou. Foto: IDOLAutobus ČSAD Liberec v Hrádku nad Nisou. Foto: IDOL

Příští víkend odstartuje unikátní autobusová linka, která spojí Česko, Německo a Polsko. První týdny nabídne svezení za symbolické jízdné.

Od příštího víkendu začne provoz na tuzemské poměry nezvyklá autobusová linka z českého Hrádku nad Nisou do polského letoviska Swieradów Zdrój. Trasa nové linky povede i přes Německo, autobus překoná státní hranici celkem pětkrát.

Nová linka číslo 691 překoná 61 kilometrů dlouhou trasu, bude jezdit o víkendu. Trasa vede přes německou Žitavu a polskou Bogatyniu, pak se vrací do Česka a přes Frýdlant, Raspenavu a Nové Město pod Smrkem pokračuje do letoviska Świeradów Zdrój na polské straně Jizerských hor. Jedna ze zastávek je přímo pod dolní stanicí lanovky k chatě pod Stógem Izerskim, který je ideálním východiskem pro cesty do Jizerských hor a odkud je to překvapivě blízko na Smrk (3,3 km) a dále z kopce na vlak do Nového Města pod Smrkem (9,8 km) nebo do Bílého Potoka (10,8 km). Na vlak do Harrachova je to přes Velkou Jizerskou louku a Orle přijatelných 21 km. Přes Smrk, Smědavu (9,9 km) na autobus do Bedřichova je to 24,8 km.

Linka bude po skončení drážní výluky na Frýdlantsku (28. 7. – 23. 8. 2020) navazovat na vlaky od Liberce v Raspenavě a nabídne turistům alternativu k oblíbené autobusové lince 650 z Frýdlantu na Smědavu. Jízdní řád je k dispozici zde.

Z opačné strany linka nabídne spojení hostům z lázní Swieradów na Frýdlantský zámek, do Bogatynii a do Zittau, odkud je možné pokračovat parním vlakem až do Žitavských hor.

Start linky byl původně naplánován na 6. 6. 2020, ale vzhledem k uzavřeným hranicím za nouzového stavu nebylo jisté, zda linka v roce 2020 vyjede. „Rozhodnutí o tom, že letos linku rozjedeme, padlo až na konci června. Velmi nám pomohl fakt, že start linky bude možné financovat z finančních prostředků projektu Trans-Borders spolufinancovaného Evropskou unií z programu Central Europe,“ říká Jan Sviták, náměstek hejtmana Libereckého kraje pod jehož rezort spadá Koordinátor veřejné dopravy Libereckého kraje společnost KORID LK spol.s r.o.

Linku bude provozovat ČSAD Liberec, které již má potřebnou mezinárodní licenci pro linku. „Polské ministerstvo dopravy nám vyšlo vstříc a nakonec nám nezakázalo přepravu mezi zastávkami na území Polska, tzv. kabotáž, což je jinak běžná praxe, to bychom pak nemohli vozit cestující z Bogatynie do Swieradówa,“ prozrazuje jedno z úskalí při přípravě projektu ředitel ČSAD Liberec  Martin Oumrt.

Víkendová linka 691 se od začátku připravovala souběžně s prodloužením stávající polské linky Bogatynia – Porajów do Zittau. Tato linka 831a polského dopravce F. H. U. Bielawa, která zahájí provoz do Zittau také 1. 8. 2020, bude zajišťovat každodenní spojení Bogatynii s Zittau s několika zastávkami na cestě. Obě linky se vzájemně doplňují, linka 691 jako víkendová expresní s minimálním počtem zastávek prodloužená přes Frýdlantsko až do Swieradówa Zdróje. Linka 831a slouží jako každodenní obslužná linka, která by mohla být v příštích letech prodloužena o 11 km z Bogatynii až do Frýdlantu. Tím by se do regionu vrátilo spojení, které do doby před rokem 1945 zajišťovala úzkorozchodná železnice Frýdlant – Zittau.

„Abychom podpořili cesty přes naše zdejší státní hranice, bude na lince 691 platit až do neděle 22. listopadu 2020 zvýhodněný tarif, kdy cesta z Hrádku a ze Zittau až do Swieradówa Zdróje vyjde cestující na 2 EUR/8 PLN/50 CZK a cestující z Bogatynii, Frýdlantu či Raspenavy pojedou tamtéž za jednotnou cenu 1 EUR/4 PLN/25 CZK. Děti 6-18, studenti do 26 a senioři 65+ pojednou za poloviční jízdné,“ dodal Sviták.

Tagy ČSAD Liberec Hrádek nad Nisou - Swieradów Zdrój Korid LK Liberecký kraj přeshraniční spojení
41 komentářů