V Táboře dokončili spojku Vožické a Chýnovské ulice, poslouží jako obchvat

Otevření nové spojky Chýnovská - Vožická v Táboře (30. září 2022). Pramen: Jihočeský krajOtevření nové spojky Chýnovská - Vožická v Táboře (30. září 2022). Pramen: Jihočeský kraj

Na právě dokončenou jižní část propojky by měla v budoucnu navázat ještě severní část, která spojí Vožickou ulici a silnici I/19.

Po třech letech výstavby byla v pátek na východě Tábora zprovozněna nová spojka ulic Chýnovská a Vožická. Téměř 1,5 kilometru dlouhá silnice má mimo jiné sloužit dopravě do zdejší průmyslové zóny a ulevit ulicím blíže centru. Kraj a město stála celkem 138 milionů korun.

„Propojka se stává prvním dílkem vnitřního obchvatu města, kdy těžká nákladní doprava může od příjezdových cest do Tábora proudit přímo do průmyslové zóny, aniž by zatěžovala intravilán města,“ uvedl starosta Tábora Štěpán Pavlík. Podle něj spojka uleví od dopravní zátěže především Zavadilské ulici a křižovatce u firmy Brisk.

Nová silnice začíná v prostoru křižovatky u stanice táborské záchranné služby v Měšicích, pokračuje stoupáním mezi výrobními areály a zástavbou rodinných domů při ulici Na Vojtěchu až k připojení na Vožickou ulici. Zástavba rodinných domů je od komunikace oddělena ozeleněným protihlukovým valem. Právě majitelé domů byli největšími odpůrci stavby při dlouhé přípravě. V rámci stavby byla vybudována i příjezdová komunikace k výrobnímu areálu, lávka pro pěší a stezka pro pěší a cyklisty za protihlukovým valem.

Stavbu provedla Eurovia. Byla zahájena v srpnu 2019, dokončena měla být letos 30. listopadu. „Mě velice těší, že se nám podařilo termín urychlit a jihočeští řidiči ji tak mohou využívat už teď,“ sdělil jihočeský hejtman Martin Kuba.

Na právě dokončenou jižní část propojky by měla v budoucnu navázat ještě severní část, která spojí Vožickou ulici a silnici I/19 tvořící obchvat směrem z dálnice D3 přes lanový most na Písek.

Tagy Jihočeský kraj Tábor
5 komentářů