V Suezském průplavu opět uvízla nákladní loď, po několika hodinách se ji podařilo vyprostit

Kontejnerová loď v Suezském průplavu. By Daniel Csörföly - Photos taken by Daniel Csörföly, Budapest, Hungary, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1899147Kontejnerová loď v Suezském průplavu. By Daniel Csörföly - Photos taken by Daniel Csörföly, Budapest, Hungary, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1899147

Plavidlo plující pod hongkongskou vlajkou mělo podle společnosti spravující kanál najet na mělčinu.

Několik remorkérů zahájilo ve čtvrtek 25. května ráno vyprošťovací práce v Suezském průplavu. Podle společnosti Leth Agencies, která poskytuje služby lodím proplouvajícím kanálem, v něm na 159. kilometru uvízlo plavidlo MV Xin Hai Tong 23 plující pod hongkongskou vlajkou.

Dostupné zdroje uvádějí, že najelo na mělčinu. Ve frontě za ním stály v jednu chvíli další čtyři lodě a další konvoj se měl brzy přidat. Panovaly tak obavy z opakování komplikací v nákladní dopravě z minulosti. Po několika hodinách bylo vyprošťování úspěšně ukončeno a plavidlo mohlo bezpečně pokračovat v cestě.

Naposledy došlo k uvíznutí plavidla v Suezském průplavu v lednu, nákladní loď MV Glory tehdy najela na mělčinu poblíž města El Qantara v Ismailii. Po pěti hodinách se ji podařilo úspěšně dostat zpět do větší hloubky, a to za pomocí několika remorkérů.

Dosud asi nejznámější incident v Suezském průplavu se stal předloni v březnu, kdy jej zablokovalo na několik dnů kontejnerové plavidlo Ever Given. Loď s výtlakem 220 tisíc tun a délkou přes 400 metrů tehdy v jižní části průplavu rovněž najela na mělčinu. Záchranné týmy ji vyprostily až po šesti dnech, což vedlo k velkým komplikacím v nákladní dopravě a obchodu po celém světě.

Tagy Suezský průplav
3 komentáře