V Prostějově představili vysokorychlostní výhybku pro 230 km/h do odbočky

Výhybka z DT - Výhybkárny a strojírny pro vysokorychlostní tratě. Pramen: ACRIVýhybka z DT - Výhybkárny a strojírny pro vysokorychlostní tratě. Pramen: ACRI

Jazyk výhybky má délku téměř 70 metrů, bude se vyrábět v nové hale.

Společnost DT – Výhybkárna a strojírna z Prostějova dnes představila svou první výhybku pro vysokorychlostní tratě. Výhybka je konstruovaná na rychlost až 350 km/h v přímém směru a 230 km/h do odbočného směru. Jde o výsledek vlastního vývoje firmy.

„Dnes prezentovaná výhybka je konkrétním výsledkem našeho dlouholetého úsilí připravit a nabídnout produkt konkurenceschopné technické úrovně s potřebnou přidanou hodnotou vytvořený v České republice,“ uvedl generální ředitel společnosti Marek Smolka.

Firma v této souvislosti dnes představila také svou dosud největší investici do výrobního zázemí. Je jí nová výrobní hala o rozměrech 118 × 46 metrů, která je vybavená automatizovanou technologií pro lisování konců železničních jazykových kolejnic. Výši investice firma neuvedla. Hala má být uvedena do provozu koncem roku.

Důvodem pro zbudování nové haly bylo podle vedení firmy zajištění soběstačnosti při výrobě klíčové komponenty vysokorychlostní výhybky, kterou je výhybkový jazyk o délce téměř 70 metrů. Hala zároveň nahradí stávající letité zařízení pro výrobu železničních jazyků pro výhybky na konvenčních tratích.

DT – Výhybkárna a strojírna dodává své produkty do zhruba 30 zemí. Pokud jde o rychlé výhybky na české železnici, v roce 2007 byla ve stanici Poříčany instalována výhybka, která umožňuje jízdu do odbočného směru 130 km/h. Ještě o 30 km/h rychleji lze už čtyři roky jezdit do odbočky přes dvojici výhybek ve stanici Prosenice.

Výhybka z DT - Výhybkárny a strojírny pro vysokorychlostní tratě. Pramen: ACRIVýhybka z DT - Výhybkárny a strojírny pro vysokorychlostní tratě. Pramen: ACRIVýhybka z DT - Výhybkárny a strojírny pro vysokorychlostní tratě. Pramen: ACRIVýhybka z DT - Výhybkárny a strojírny pro vysokorychlostní tratě. Pramen: ACRI
Tagy DT - Výhybkárna a strojírna vysokorychlostní výhybka
32 komentářů