V Přerově řeší odstřelený radar. Druhý den se v místě stala nehoda, problémy hlásí řidiči autobusů

Prostřílený radar v Přerově. Foto: Přerov.euProstřílený radar v Přerově. Foto: Přerov.eu

Radar jen letos zachytil přes 7 000 řidičů překračujících povolenou rychlost.

Neznámý pachatel se rozhodl minulý týden zničit radar, který měří rychlost na silnici I/55 v přerovské části Lověšice. Radnice chce i po zkušenostech s chováním řidičů po zničení měřicího zařízení co nejrychleji vrátit radar zpět.

Vytížený úsek silnice I/55 se stal bez měřiče rychlosti extrémně nebezpečný, neboť řidiči tudy projíždějí opravdu rychle,“ řekl náměstek primátora pro dopravu dopravu Tomáš Navrátil. Podle něj se hned druhý stala nehoda.

Radar je umístěný na křižovatce ulic Hulínská a Nivky, sloužil od roku 2018. Od 1. ledna letošního roku do 1. října zde radar zachytil 7 188 případů překročení rychlosti. Rychlost nad 90 kilometrů v hodině zaznamenal ve 126 případech. Rekordem je rychlost 174 km/h. „Auta tudy svištěla jako po dálnici, v průběhu deseti let tu bylo pětadvacet nehod, z toho dvě se smrtelným zraněním,“ popsalo město v tiskové zprávě.

Podle náměstka primátora zrychlení po odstranění radaru přineslo i horší situaci pro řidiče autobusů, kteří musejí čekat déle na vjezd na silnici od Lověšic.

Škoda 1,7 milionu korun

„Máme stížnosti od dopravce na značně zhoršenou situaci, která nastává v této křižovatce. Řidiči autobusů mají strach cestu přejíždět, každý den tam dochází ke kolizím a hrozí srážka autobusu s dalšími účastníky provozu,“ uvedla Jitka Kočicová z přerovského magistrátu, která vede odbor, mající na starosti mimo jiné i městskou autobusovou dopravu.

Firma, která radar městu dodávala, neměla ale na skladě sestavenou skříň, která neznámý střelec zdemoloval. Městu ale poradila, že stejnou skříň si objednali v nedaleké obci Kokory. „Požádali jsme proto Kokorské, zda by nám skříň nepřenechali – a oni souhlasili. Skříň tedy kupujeme za 277 000 a k měření budeme prozatím využívat radar, který město Přerov vlastní a je momentálně v naší místní části Lýsky. Vynasnažíme se, aby měření u Lověšic bylo v brzké době zahájeno,“ uvedla Andrea Študentová z oddělení dopravy města.

Policie případ prověřuje jako trestný čin poškození cizí věci. Hrozí za něj trest odnětí svobody od půl roku do tří let. Odhadovaná škoda je 1,7 milionu korun.

Tagy I/55 měření rychlosti Přerov
170 komentářů