Policie obvinila 13 lidí z vedení DPP kvůli korupci. Hřib vyzval ředitele Witowského k rezignaci

Logo Dopravního podniku hl. města Prahy. Foto: DPPLogo Dopravního podniku hl. města Prahy. Foto: DPP

Policie se zajímá mimo jiné o starší zakázku na zabezpečení metra.

V pražském dopravním podniku (DPP) v pondělí zasahuje policie. Mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej sdělil, že útvar provádí úkony trestního řízení.

Zásah potvrdil i mluvčí DPP Daniel Šabík. „Potvrzujeme, ze NCOZ provádí v DPP standardní úkony. Důvod zatím neznáme. Vyšetřovatelům DPP poskytuje plnou součinnost,“ řekl mluvčí.

Na webu pražského vrchního státního zastupitelství bez dalších podrobností dozorující státní zástupce Adam Borgula uvedl, že policie obvinila 13 lidí. Stíhá je za úplatkářské trestné činy související s plněním veřejných zakázek dopravního podniku.

Náměstek pražského primátora Zdeněk Hřib na tiskové konferenci po jednání rady města uvedl, že očekává okamžitou rezignaci generálního ředitele DPP Petra Witowského. „Pokud to neudělá, navrhnu jeho odvolání,“ uvedl Hřib.

Za mě je zcela zřetelné, že ředitel Witowski má rezignovat,“ řekl Hřib. Pokud tak Witowski neučiní, Hřib navrhne jeho odvolání na jednání dozorčí rady DPP, jejíž řádné zasedání je naplánováno za 15 dní.

Web Seznam Zprávy uvedl, že se policie zajímá mimo jiné o starší zakázku na zabezpečení metra. Takzvaný komplexní bezpečnostní systém (KBS) je jednou z nejdůležitějších technologií v metru. Stará se o provoz tunelů, kamer nebo telefonů. Jedná se o zakázku zadanou zhruba před 15 lety.

Na smlouvu ukázal už audit

To potvrdil i náměstek Hřib, který však dodal, že k případu nemá další informace, jelikož ho policie nekontaktovala. „Smlouva o KBS je z roku 2010, z posledních měsíců úřadování primátora Pavla Béma. Nejspíše jde o další větev kauzy Dozimetr. V roce 2019 byl proveden audit, Piráti na problematičnost smlouvy upozorňovali v dozorčí radě. Ředitel Witowski to měl vyřešit i z titulu oblasti bezpečnosti, kterou má v představenstvu na starosti,“ uvedl Hřib na tiskové konferenci.

Dodal, že zjevně záležitost nebyla vyřešena, a proto očekává jeho rezignaci či odvolání. „Tentokrát věřím, to už budu mít podporu i dalších členů dozorčí rady,“ dodal Hřib.

Zároveň připomínám, že pana Witovského jsem navrhoval odvolat už dříve, a prosazoval jsem proto obsazení pozice ředitele dopravního podniku na základě transparentního výběrového řízení. Věřím, že teď už všichni chápou podstatu problému,“ pokračoval Hřib na síti X.

Server iDNES.cz upozornil, že detektivové také zajímají o personálního ředitele DPP a člena představenstva Jiřího Špičku. Ten měl podle iDNES.cz ráno nedostupný telefon, stejně jako ředitel DPP Petr Witowski. Dalším obviněným je podle webu i ředitel provozu metra Marek Kopřiva.

Web také upozornil na audity, podle kterých dopravní podnik zaplatil stovky milionů korun za systém, který řídí tramvaje a autobusy v metropoli, ačkoliv není jasné, jestli autorská práva jsou jeho. Platí přitom firmě, která zakázku dostala v roce 2005 podle auditu bez výběrového řízení.

Witowski (*1970) se stal generálním ředitelem podniku v prosinci 2018. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a působil dlouhé roky v bankovnictví, kde se věnoval korporátní klientele a finančním trhům.

Tagy dpp korupce policie
19 komentářů