V pondělí se vrátí vlaky na trať z Hodonína na Slovensko. Jako náhrada za autobusy

Nádraží Hodonín. Autor: Palickap, Wikipedia https://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hodon%C3%ADn,_n%C3%A1dra%C5%BE%C3%AD.jpgNádraží Hodonín. Autor: Palickap, Wikipedia https://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hodon%C3%ADn,_n%C3%A1dra%C5%BE%C3%AD.jpg

Od pondělí 22. července se rozjede neobvyklá náhradní vlaková doprava za autobusy, stane se tak na mezinárodní trati z Hodonína

Od pondělí 22. července se rozjede neobvyklá náhradní vlaková doprava za autobusy, stane se tak na mezinárodní trati z Hodonína do slovenské Holíče. Vlakový pendl přes řeku Moravu bude zaveden na tři měsíce do konce října kvůli rekonstrukci hraničního mostu na silnici I/51. Pravidelná osobní doprava přitom na trati skončila už v roce 2004.

Ve vlacích náhradní dopravy bude platit obvyklý tarif Českých drah a také tarif IDS Jihomoravského kraje. „Označení jízdenek IDS JMK ze zastávek Holíč a Hodonín zastávka zajistí doprovod vlaku. Ten může cestující také odbavit vydáním dvouzónové jízdenky IDS JMK,“ doplnil mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Jak už deník Zdopravy.cz informoval dříve, České dráhy nasadí vozy řady 810/809. Půjde o deset párů vlaků v pracovní dny a šest párů o víkendech. Podrobný jízdní řád je například na stránkách IDS.

Náhradní vlaková doprava za přerušenou linkovou autobusovou dopravu při uzavření pozemních komunikací není obvyklá, ale příležitostně k jejímu zavedení dochází. Jeden z nejznámějších případů je z Prahy z poloviny 90. let, kde při opravě silnice jezdily náhradní vlaky za autobusy MHD v oblasti Komořan. Další příklad zavedení náhradní vlakové dopravy je z roku 2010 z opravy frekventované Plzeňské ulice v Praze, kde vlak nahrazoval důležitou tramvajovou linku. Při velkých povodních v roce 2013 byla zavedena náhradní vlaková doprava za přerušený provoz metra, v Ústí nad Labem nahradily vlaky dopravu, která nemohla vyjet do zatopených ulic.

Tagy České dráhy trať Hodonín - Holíč
4 komentáře