V Plzni začala stavba cyklostezky na místě bývalé trati

Poslední úsek cyklostezky z Chrástu do Plzně. Foto: Plzen.euPoslední úsek cyklostezky z Chrástu do Plzně. Foto: Plzen.eu

Po dobudování vznikne 7,5 kilometru souvislé cyklostezky.

Na nedávno otevřený úsek cyklostezky po bývalé železniční trati z Chrástu do Plzně naváže na konci listopadu další část. Jde o 1,3 kilometru dlouhou komunikaci, která vede už výhradně v katastru Plzně. Budování další části cyklostezky začalo v těchto dnech.

Stavba vyjde na 21 milionů korun včetně DPH. „Mám radost, že se nám daří investovat do projektů, které významně zkvalitňují život v městských obvodech. Cyklostezka z Plzně do Chrástu je důkazem dobré spolupráce nejen mezi městem Plzní a Plzeňským krajem, ale také čtvrtým městským obvodem. Jsem rád, že se blížíme k dokončení posledního úseku,“ uvedl primátor Roman Zarzycký.

Místo vlaků kola či brusle. U Plzně otevřeli cyklostezku z bývalého koridoru

Plzeň očekává, že nově stavěný úsek bude z celé drážní cyklostezky nejvytíženějším, protože je k městu nejblíže. „Projekt zde proto počítá s úpravami osm metrů širokého pásu tělesa bývalé železniční trati. Stezka samotná bude mít šíři 5,5 metru, z toho 3,5 metru bude vyhrazeno pro cyklisty, další dva metry oddělené hmatným pásem pak budou pro pěší. Zbývající dva metry šíře tvoří krajnice se štěrkovým povrchem. Provoz na stezce by tak měl být při oddělení pěších a cyklistů bezpečnější,“ řekl Aleš Tolar, náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí. Součástí stavby jsou i oprava dvou propustků pod budoucí městskou stezkou a tři odpočívky.

Poslední úsek cyklostezky z Chrástu do Plzně. Foto: Plzen.eu

Městský obvod Plzeň 4 (Doubravka) chystá v nástupním místě zázemí s občerstvením nazývané POSED. „Bude s venkovním posezením, vyhlídkou a pumptrackem pro děti. Již proběhlo představení projektu veřejnosti, aktuálně zahajujeme projekční práce. Rádi bychom totiž, aby se se stavbou mohlo začít už koncem příštího roku,“ uvedl místostarosta čtvrtého městského obvodu Jan Kakeš.

Po dokončení bude mít cyklostezka do Chrástu 7,5 kilometru. Po dobu stavby bude uzavřen krátký úsek od bukovecké papírny k bývalé železniční trati. Pěší a cyklisté budou svedeni ulicí K Papírně na souběžnou cestu, po které povede objízdná trasa. Jde o cestu, po které již nyní cyklisté najíždějí na dokončený úsek cyklostezky do Chrástu.

Tagy cyklostezky na drážním tělese drážní cyklostezka Plzeň Plzeň - Chrást
5 komentářů