V Plzni vyjíždí první tři nové tramvaje do provozu s cestujícími

Nová tramvaj EVO2 pro Plzeň. Foto: PMDPNová tramvaj EVO2 pro Plzeň. Foto: PMDP

Premiéru při přepravě cestujících si zítra v Plzni odbudou tři nové klimatizované tramvaje EVO2. Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP) dnes

Premiéru při přepravě cestujících si zítra v Plzni odbudou tři nové klimatizované tramvaje EVO2. Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP) dnes oznámily, že od pátku je po testovacím provozu nasadí na běžný provoz. Od tramvají si slibuje město větší kapacitu i tišší jízdu, cestující by se měli dočkat většího komfortu i díky klimatizaci.

Plán oznámily PMDP v tiskové zprávě. Budou jezdit zejména na lince číslo 1, kde postupně nahradí první generaci částečně nízkopodlažních tramvají typu Astra (Škoda LTM 10.08). Oproti těm nabídnou více míst k sezení i stání, více prostoru pro kočárky a cestující na vozíku, 100% nízkopodlažnost a klimatizaci. Vyřazované tramvaje chtějí PMDP nabídnout k odprodeji.

„Plzeň preferuje pro cestování po městě veřejnou dopravu, a proto ji stále zlepšuje ve snaze dosáhnout toho, aby byla pro pasažéry přitažlivější a pohodlnější. Nasazení plně klimatizovaných a zcela nízkopodlažních tramvají je dalším krokem vedoucím k tomu, aby obyvatelé Plzně využívali ve větší míře než dosud nejen tramvaje, ale i autobusy a trolejbusy, které na tramvajové spoje navazují,“ uvedl primátor města Plzně Martin Baxa.

„Příjemnějšímu cestování určitě napomůže nový typ podvozků zajišťující tišší provoz, pohodlnější sedačky nebo odbavovací terminál akceptující bankovní karty u každých dveří,“ říká Jiří Ptáček, dopravně provozní ředitel PMDP, a dodává: „Tramvaje mají také nainstalované kamery napojené na kamerový systém města Plzně, které poslouží ke zvýšení bezpečnosti cestujících i jako ochrana proti vandalismu.“

Tramvaje mají na dveřích čidla, která mají pomoci zajištění tepelného komfortu. V případě, že čidla nezaznamenají po dobu pěti vteřin žádný pohyb, tak se dveře automaticky zavřou. Pokud je tedy tento systém aktivovaný, je zajištěno, že vůz nestojí v zastávce zbytečně s otevřenými dveřmi.

Tramvaj vyrábí Krnovské opravny a strojírny, jeden vůz vyjde na 32,75 milionů korun. Součástí dohody je opce na dodání dalších až 7 kusů tramvají do roku 2021.

Nová tramvaj EVO2 pro Plzeň. Foto: PMDBNová tramvaj EVO 2 pro provoz v Plzni. Foto: Plzeňské městské dopravní podnikyNová tramvaj EVO2 pro Plzeň. Foto: PMDP
Tagy EVO2 Krnovské opravny a strojírny Plzeňské městské dopravní podniky PMDP tramvaje EVO2
10 komentářů