V Plzni otevřeli 1,5 kilometru nové stezky pro chodce a lidi na kole

Nová cyklostezka Křimice - Malesice. Foto: M. Pecuch / Plzen.euNová cyklostezka Křimice - Malesice. Foto: M. Pecuch / Plzen.eu

1,5 kilometrů dlouhý úsek je určen jak na výlety, tak pravidelné jízdy do práce.

Síť cyklostezek v Plzni je od včerejška delší o dalších 1,5 kilometru nové trasy podél Mže u Křimického jezu. Umožní lidem na kolem a chodcům vyhnout se teď již dost frekventované silnici od Kalikovského mlýna do Malesic po cestách a stezkách v nivě řeky. Město za ni zaplatí osm milionů korun včetně DPH, část nákladů pokryje evropská dotace.

Stezky podél řek a potoků jsou velice oblíbené, protože je zvládne každý chodec i cyklista. Jsou vedené ve velmi mírném, takřka rovinatém terénu. Plzeň má celou síť obdobných komunikací podél řek a stále ji vylepšuje. Takzvané Plzeňské greenways se novým úsekem rozšiřují až k jednomu z nejmladších plzeňských obvodů – do Malesic,“ řekl primátor města Plzně Pavel Šindelář.

Mapa cyklostezky Křimice -Malesice. Foto: Plzen.eu

Mapa cyklostezky Křimice -Malesice. Foto: Plzen.eu

Podle náměstka primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Michala Vozobuleho má nový úsek sloužit nejen pro výlety, ale pravidelné jízdy na kole například do práce. „Úsek podél Mže z Křimic do Malesic je navíc velice půvabný – na mnoha místech se otevírají krásné pohledy na řeku, které si jistě užijí i ti, kteří se po stezce vydají pěšky,“ vysvětlil Vozobule

Celkem 1 450 metrů nové stezky pro pěší a cyklisty, která vede v těsné blízkosti řeky Mže, má asfaltový povrch a šířku tři metry. Stezka vznikla se souhlasem Povodí Vltavy, jejíž vozidla tak mají na stezku povolen vjezd. V celé její délce jsou tři výhybny, jedna z nich je v prostoru Křimického jezu. Právě tam je také dřevěný rozcestník, který nechal vytvořit městský obvod Malesice. „Rádi bychom na pár míst s pěkným výhledem na řeku umístili ještě lavičky,“ nastínil malesický starosta Aleš Tolar, který se o vybudování stezky také zasazoval. Stavbu provedla společnost Roadfin stavby.

Tagy cyklostezka Křimice - Malesice Plzeň
16 komentářů