V Paříži začíná testování nové tramvaje od Alstomu, nahradí vozidla z 90. let

Nová tramvaj TW20 pro Paříž. Foto: Île-de-France MobilitésNová tramvaj TW20 pro Paříž. Foto: Île-de-France Mobilités

Do provozu s cestujícími se dostane do konce letošního roku.

Pařížský dopravní podnik RATP a výrobce kolejových Alstom začal s poslední fází testování nových tramvají TW20. Ve francouzské metropolitní oblsti se postupně objeví nejméně 65 nových vozidel, které jsou označeny také jako Citadis X05.

RATP nasadil již vozidla do provozu na trati, zatím bez cestujících. Do konce roku by měl začít jejich běžný provoz i s pasažéry. Objeví se na tramvajové lince T1, která je nejstarší v síti tramvajových tratí pařížské metropolitní oblasti. Spojuje Asnières-sur-Seine se zastávkou Noisy-le-Sec, tedy v území administrativního regionu Île-de-France.

Nové tramvaj nahradí vozidla TFS (Tramway français standard), které Alstom pro linku T1 dodal na počátku 90. let minulého století.

Pařížský organizátor dopravy Île-de-France Mobilités objednal v roce 2021 37 těchto tramvají. Letos využil opci, na základě které dodá Alstom dalších 28 tramvají. Celkem si může podle smlouvy Paříž objednat až 120 tramvají.

Výrobce slibuje výrazně větší komfort cestování. Tramvaj o délce 33 metrů je prostornější, bude také vybavena nadstandardním množstvím informačních obrazovek (celkem 20). Součástí bude 32 USB portů pro dobíjení drobné elektroniky. Oproti původním tramvajím mají mít zhruba o 30 % nižší spotřebu.

Nová tramvaj TW20 pro Paříž. Foto: Île-de-France MobilitésNová tramvaj TW20 pro Paříž. Foto: Île-de-France MobilitésNová tramvaj TW20 pro Paříž. Foto: Île-de-France MobilitésNová tramvaj TW20 pro Paříž. Foto: Île-de-France MobilitésNová tramvaj TW20 pro Paříž. Foto: Île-de-France MobilitésNová tramvaj TW20 pro Paříž. Foto: Île-de-France MobilitésNová tramvaj TW20 pro Paříž. Foto: Île-de-France MobilitésNová tramvaj TW20 pro Paříž. Foto: Île-de-France MobilitésNová tramvaj TW20 pro Paříž. Foto: Île-de-France MobilitésNová tramvaj TW20 pro Paříž. Foto: Île-de-France MobilitésNová tramvaj TW20 pro Paříž. Foto: Île-de-France MobilitésNová tramvaj TW20 pro Paříž. Foto: Île-de-France MobilitésNová tramvaj TW20 pro Paříž. Foto: Île-de-France MobilitésNová tramvaj TW20 pro Paříž. Foto: Île-de-France MobilitésNová tramvaj TW20 pro Paříž. Foto: Île-de-France Mobilités
Tagy alstom Alstom Citadis Ile-de-France Mobilités Paříž TW20
7 komentářů