V Pardubickém kraji začnou opravy silnic poničených výstavbou D35 za 613 milionů korun

Poškozená silnice. Foto: Pardubický krajPoškozená silnice. Foto: Pardubický kraj

Poškozené silnice jsou na relativně malém území, kraj proto chce důkladně plánovat uzavírky a objížďky.

Pardubický kraj letos začne s opravami prvních silnic III. tříd, které sloužily jako oficiální návozové trasy po výstavbu nového úseku dálnice D35 v úseku Časy – Ostrov. Většinu nákladů má zaplatit Ředitelství silnic a dálnic, které bylo investorem dálnice.

Kraj to uvedl v tiskové zprávě. „V současné době probíhá rozdělení oprav do jednotlivých etap tak, aby nedošlo k příliš velkým komplikacím pro řidiče. Pardubický kraj a Ředitelství silnic a dálnic spolupracují také na investorské přípravě,“ uvedl náměstek hejtmana zodpovědný za dopravu Michal Kortyš.

Opravovat se budou například úseky Dašice – Dolní Ředice na silnici III/32253, Dolní Ředice – Drahoš – Rokytno na silnici III/29819, III/29810 od Sezemic až po Bukovinu nad Labem nebo silnice III/28823 v úseku Hrachoviště – Borek. Opraveny budou také silnice v úsecích Dříteč – Újezd u Sezemic nebo Rokytno – Chvojenec – křížení s I/35.

Poškozené silnice jsou rozděleny do tří kategorií podle priority. Silnice projdou opravami dle míry poškození. Některé jsou navrženy na kompletní rekonstrukci, jinde se budou vyměňovat pouze krytové vrstvy vozovky, případně dojde k lokálním sanacím. Pro všechny úseky silnic, které se budou opravovat, jsou navrženy objízdné trasy. Při jejich tvorbě se vycházelo nejen z jejich stavu, ale také ze současné intenzity dopravy.

Celková výše nákladů na opravy silnic, které poškodila těžká technika při stavbě dálnice D35, je v současné době odhadnuta na 613 milionů korun bez DPH. V letošním roce by mohlo být proinvestováno až 388 milionů korun bez DPH. Dohoda s ŘSD počítá, že kraj zaplatí 28 % nákladů, zbytek stát. „Vzhledem k tomu, že poškozené silnice jsou koncentrovány na malém území, je nesmírně důležité opravovat postupně tak, aby nedocházelo k dopravním komplikacím a byla zachována dopravní obslužnost,“ dodal Kortyš.

Tagy D35 Pardubický kraj Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
4 komentáře