V Pardubicích vyjíždějí nové trolejbusy. Dopravnímu podniku došla jména podle koní

Nový trolejbus 32Tr v Pardubicích. Foto: Martin Dvořák / Dopravní podnik města PardubicNový trolejbus 32Tr v Pardubicích. Foto: Martin Dvořák / Dopravní podnik města Pardubic

Od roku 2009 dostávala nová vozidla v MHD jména podle vítězů Velké pardubické.

Dopravní podnik města Pardubic (DPMP) nasadil včera do provozu prvních šest trolejbusů Škoda 32Tr z nové zakázky uzavřené loni. Postupně se jich na linkách objeví celkem deset. DPMP v souvislosti s novými trolejbusy řeší, jak pokračovat v tradici pojmenování vozidel MHD. Od roku 2009 každý nový trolejbus či autobus nesl jméno vítěze Velké pardubické. Jména ale došla.

Hodnota kontraktu je 118 milionů korun. Podle objednávky budou čtyři vozy parciální s baterií na dojezd do deseti kilometrů. „Díky tomu budeme moci přestat nasazovat na vybrané spoje linek 1, 27 a 30 autobusy,“ plánuje dopravce. Nové trolejbusy se zatím objevily na linkách 1, 2, 3 a 7. Zbytek jsou klasické trolejbusy pouze s dojezdovou baterií pro případy dopravní nehody nebo poruchy trolejového vedení. V pardubické MHD jezdí přes 50 trolejbusů značky Škoda, poslední dodávka se datuje do roku 2019. Aktuálně běží soutěž na dalších deset trolejbusů. Většinu nákladů zaplatí evropská dotace.

V Pardubicích mají od roku 2009 tradici, kdy nově pořízené vozy dostávaly jména po vítězích Velké pardubické. První se jmenoval Fantom jako první šampion z roku 1874. Jméno vítěze dostihů s rokem vítězství se nachází pod oknem řidiče na levé straně. „Koně nám dodávkou posledního autobusu došli loni. Přemýšleli jsme o vítězích Zlaté přilby, ale jsou to osobní údaje, měli bychom od potomků mít souhlasy. Když tady máme hvězdárnu barona Artura Krause, napadlo nás, že bychom vybrali nejjasnější hvězdy v 88 souhvězdích, které existují,“ řekl agentuře ČTK ředitel Tomáš Pelikán. V Hradci Králové mají třeba vozy jména postaviček z Večerníčku a v Brně zase pojmenovávají tramvaje jmény z kalendáře.

Tagy Dopravní podnik města Pardubic DPMP Škoda 32Tr Škoda Electric
24 komentářů