V Pardubicích mohou díky středoškolákům vidět cestující polohu vozidel on-line

Stránky na sledování online polohy MHD v Pardubicích. Foto: mhd.kacis.czStránky na sledování online polohy MHD v Pardubicích. Foto: mhd.kacis.cz

Jde o výsledek soutěže pro studenty financované společností Foxconn.

Dopravní podnik města Pardubic (DPMP)  má novou webovou aplikaci, díky níž lidé mohou sledovat, kde se vozy městské hromadné dopravy aktuálně nacházejí. Je dílem středoškoláků pardubické školy, kde studují programování. ČTK to řekl ředitel podniku Tomáš Pelikán.

„Nám přišlo zajímavé, že bychom dali prostor a šanci mladým studentům, kteří si na takovou věc troufli, dali jsme jim on-line datové výstupy. Jsem hrozně rád, že to studentům jde,“ řekl ředitel.

Aplikaci dělali studenti DELTA – Střední škola informatiky. Přemýšleli, jakou novinku lidem ve městě přinést, aby byla prospěšná pro hodně z nich.

Na mapě Pardubic jsou ikonky trolejbusů znázorněné červeně, autobusy modře a pohybují se přesně v těch místech, kde jsou ve skutečnosti v ulicích města. Když na ikonku uživatel klikne, uvidí, o jakou linku jde, odkud kam jede a v kolik hodin bude třeba na nejbližší zastávce.

Nejtěžší bylo zpracovat data a ukázat na mapě. S novým designem to vypadá pěkně,“ řekli studenti Jan Volhejn a Jakub Kacálek. S projektech vyhráli soutěž vyhlášenou firmou Foxconn.

S inovativními programátorskými projekty soutěžili zaměstnanci IT firmy i studenti Delty. Firma uspořádá hackathon i příští rok, zapojit by se do něj mohly i další střední školy a Univerzita Pardubice.

Kromě toho studenti letos vyrobili portál a aplikaci ParduGo, pro správu a zveřejňování koncertů, přednášek a dalších akcí. Vznikl web a aplikace Serve.me pro rezervaci míst v restauraci s možností hodnocení kvality služeb.

Dalším soutěžním projektem byl A Place Called Pardubice, výletní rádce s kvízem a také HomeworkToDo, systém pro správu domácích úkolů. Nápady mají podle ředitele Delty Jiřího Formánka studenti i na příští rok.

ČTK

Tagy Dopravní podnik města Pardubic DPMP on-line informace o poloze autobusů pardubice
13 komentářů