V Pardubicích jezdí poprvé v Česku nový autobus Iveco Streetway, vyrábí se v Turecku

Iveco Streetway v Pardubicích. Foto: DPMPIveco Streetway v Pardubicích. Foto: DPMP

Autobus bude na testování v Pardubicích do neděle.

Dopravní podnik města Pardubic je prvním dopravcem v zemi, který nasadil do provozu s cestujícími nový atobus Iveco Streetway. Jde o zkušební provoz a zápůjčku od Iveca. S novým, loni představeným modelem, chce Iveco více proniknout do segmentu městské hromadné dopravy na trzích střední, východní a jižní Evropy.

Autobus v Pardubicích jezdí od středy. Dnes se ráno objevil na spoji linek 17 a 25, odpoledne bude jezdit především na lince 15. V pátek bude nasazen na lince 6, v sobotu hlavně na lince 10 a v neděli na lince 9.

Iveco představilo autobus loni v září. Podle obchodního ředitele pro střední a východní Evropu Jana Kimly bude nový autobus levnější než model Urbanway, který Iveco pro městskou dopravu vyrábí ve Francii.

Iveco Streetway v Pardubicích. Foto: DPMP

Iveco Streetway v Pardubicích. Foto: DPMP

„Nový autobus bude více standardizovaný a více cenově konkurenční,“ uvedl Kimla. Streetway bude nabízet například jen dva druhy pohonu: diesel a CNG. Oproti tomu Urbanway je podle vedení firmy více zaměřen na konkrétní požadavky zákazníků, pokud jde o nové technologie nebo pohon.

Streetway se bude vyrábět v turecké společnosti Otokar. Důvodem je i nedostatečná kapacita v závodě Iveco ve Vysokém Mýtě. Iveco Streetway se bude dodávat ve 12metrové verzi i kloubové variantě o délce 18,75 metru.

Tagy Dopravní podnik města Pardubic DPMP Iveco Iveco Streetway
37 komentářů