V Ostravě začala výstavba parkovacího domu u ZOO, hotovo má být před příští sezónou

Vizualizace parkovacího domu u ZOO Ostrava. Foto: Ostravainfo.czVizualizace parkovacího domu u ZOO Ostrava. Foto: Ostravainfo.cz

Délka výstavby byla jedním z hlavních kritérií pro výběr zhotovitele, náklady jsou 140 milionů korun.

U ostravské zoologické zahrady, druhé největší v zemi, začala výstavba parkovacího domu pro 200 automobilů. Ten vyroste mezi současnými parkovišti označenými jako P2 a P3 a bude na ně výškově navazovat. Parkovací dům je navržen jako dvoupodlažní, včetně možnosti parkování na střeše.

Motorizovaní návštěvníci mají nyní před ostravskou zoologickou zahradou k dispozici tři parkoviště s celkovým počtem přes 500 parkovacích míst. S postupným nárůstem návštěvnosti je však zejména během jarních a letních víkendových dnů a svátků tento počet naprosto nedostačující.

Auto-mobilita přitom nejde na vrub Ostravanů, kteří rádi využívají hromadnou dopravu, přibližně polovinu návštěvníků Zoo Ostrava tvoří obyvatelé z jiných regionů i z jiných zemí, především z Polska, a ti míří do Ostravy téměř výhradně autem,“ upozorňuje mluvčí zoo Šárka Nováková.

Do výběrového řízení se přihlásilo 13 firem. Realizaci zajistí společnost PSG Construction. Ta slibuje dokončení za 43 týdnů tak, aby stavba omezila jen jednu hlavní sezónu. V květnu příštího roku by tedy měla být v provozu všechna parkoviště včetně nového parkovacího domu. Pro zařízení staveniště bude dočasně uzavřeno parkoviště P3. I přesto město zajistilo dočasné náhradní parkovací plochy s maximální vzdáleností 1 200 metrů od zoologické zahrady.

Tagy ostrava ZOO Ostrava
6 komentářů