Kvůli nákladu z Číny v Ostravě poprvé přistál dreamliner

Boeing 787-9 společnosti Neos v Ostravě. Foto: Radim Koblížka / LKMT SpottersBoeing 787-9 společnosti Neos v Ostravě. Foto: Radim Koblížka / LKMT Spotters

Nákladní letecká doprava se v Ostravě poslední rok překonává osobní.

Letiště Ostrava dnes zažilo malou premiéru. Poprvé v historii na něm přistál Boeing 787 Dreamliner.

Šlo konkrétně o Boeing 787-9 registrace EI-NUA, se kterým létá italská letecká společnost Neos. Na palubě osobního letadla byla nákladní zásilka původem z Číny. Letadlo sice přiletělo z Verony, před odletem do Ostravy ale letělo z Pekingu. Po vyložení nákladu odletělo letadlo zpět do Itálie. Letadlo si objednala společnost EGT Express, která stojí za velkou částí nákladní letecké dopravy v Ostravě.

Přílet dreamlineru s nákladem ukazuje, že v Ostravě se poslední rok výrazně více daří leteckému cargu než osobní dopravě. Po pravidelných linkách DHL a UPS a velmi častým letům Uzbekistan Airways Cargo v únoru začala do Ostravy z Asie létat také společnost Maleth Aero.

Letiště Ostrava loni zaznamenalo nejvíce odbaveného zboží v historii. V nákladní dopravě pomohl letišti import zdravotnického materiálu při první vlně pandemie. V září byla otevřena pravidelná nákladní linka UPS do Kolína nad Rýnem, která doplnila už dříve zavedené lety do Lipska a Číny.

Boeing 787-9 společnosti Neos v Ostravě. Foto: Radim Koblížka / LKMT SpottersBoeing 787-9 společnosti Neos v Ostravě. Foto: Radim Koblížka / LKMT SpottersBoeing 787-9 společnosti Neos v Ostravě. Foto: Radim Koblížka / LKMT SpottersBoeing 787-9 společnosti Neos v Ostravě. Foto: Radim Koblížka / LKMT Spotters

 

Tagy Boeing 787 Dreamliner Boeing 787-9 EGT Express Letiště Ostrava Neos OSR
14 komentářů