V Ostravě od ledna zdražují krátkodobé jízdenky v MHD

Tramvaj Stadler Tango NF2 na tramvajové smyčce Výstaviště v Ostravě. Foto: Gruntz0101/Wikimedia CommonsTramvaj Stadler Tango NF2 na tramvajové smyčce Výstaviště v Ostravě. Foto: Gruntz0101/Wikimedia Commons

Cestující v ostravské městské hromadné dopravě od 1. ledna zaplatí u některých typů jízdenek více než do včerejška. Koordinátor ODIS

Cestující v ostravské městské hromadné dopravě od 1. ledna zaplatí u některých typů jízdenek více než do včerejška. Koordinátor ODIS (KODIS), který organizuje systém veřejné dopravy v Moravskoslezském kraji, se rozhodl po čtyřech letech od zavedení elektronických jízdenek zdražit.

Nepřestupní elektronická jízdenka bude stát nově 16 místo 14 korun, přestupní zdraží z 20 na 24 Kč. Dlouhodobé jízdenky nezdraží. Celodenní jízdenka XXL stoupne z 80 na 100 korun, stejným poměrem zdraží i levné jízdenky.

Papírové jízdenky budou stát stejně, ke koupi budou ale už jen dva týdny. Od 1. ledna je Dopravní podnik Ostrava přestane prodávat, od 1. dubna pak bude platit jen elektronické jízdné.

Více zaplatí i lidé v MHD v Třinci a Novém Jičíně. U platby hotově zaplatí nově místo 12 13 korun v Novém Jičíně, v Třinci zdraží z 12 na 14 Kč. Nově je zařazen do krajského systému ODIS i Frýdek-Místek.

Kodis zdražení vysvětluje zejména obnovou vozového parku i nárůstem mezd u řidičů. Kromě ceníku se v Ostravě mění i řada zastávek, do velké části z nich byl doplněn název městské části.

Tagy dopravní podnik ostrava DPO KODIS ODIS zdražení jízdného
23 komentářů