V Ostravě dokončili další parkovací dům, pomůže se stáním u Městské nemocnice

Parkovací dům u MNO. Zdroj: Město OstravaParkovací dům u MNO. Zdroj: Město Ostrava

Investice si vyžádala přes 400 milionů korun, parkovné začíná na pěti korunách.

Ostrava dokončila další parkovací dům. Multifunkční objekt s kapacitou 465 aut pomůže s parkováním u Městské nemocnice. Sloužit bude jak pacientům a nemocničnímu personálu, tak také veřejnosti. Investice si vyžádala 409 milionů korun bez DPH.

Výstavba parkovacího domu započala na podzim roku 2021. Objekt tvoří tři podzemní a tři nadzemní podlaží s otevřenou parkovací plochou nad stropem třetího podlaží. Součástí je rovněž nemocniční lékárna a prostor pro obchodní jednotky.

Zkušební provoz nadzemní části parkovacího domu začne 15. června. Do instalace závor v něm veřejnost zaparkuje zdarma. Podzemní část domu bude otevřena až s kompletní dodávkou parkovacího systému, který bude reagovat na signály hasičských výjezdů ze sousední stanice a zajistí, že závory parkovacího domu se v době výjezdu hasičů nezvednou, a vozidla je tak nebudou omezovat.

Měsíc parkování pro zaměstnance za 700 Kč

„Poté, co bude objekt opatřen závorovým systémem, bude parkování hrazeno dle ceníku. Cena hodiny krátkodobého parkování je stanovena v rozmezí od 5 do 40 korun za hodinu, při parkování delším než 4 hodiny (v době pondělí až pátek od 5:30 do 17:30 hodin). Ve zbývající době přes týden, od 17:30 do 5:30 hodin bude hodina parkování zpoplatněna 5 korunami. O svátcích a víkendech přes den (v době od 5:30 do 17:30 hodin) zaplatí řidič za hodinu parkování 20 korun, ve zbývající části dne (od 17:30 do 5:30 hodin) stojí parkování pět korun za hodinu. Zaměstnanci nemocnice budou moci využít čipových karet, cena měsíčního parkování pro ně činí 700 korun,“ uvedlo město Ostrava v tiskové zprávě.

Parkovací dům bude fungovat v režimu 24/7, tedy včetně víkendů a svátků. Z celkové kapacity je 27 stání pro zdravotně handicapované. Na šesti místech je možné dobíjet elektromobily a nechybějí ani dvě úschovny pro 54 jízdních kol či veřejné toalety. Parkovací kapacita v místě původní plochy narostla na čtyřnásobek.

„Tři podzemní podlaží s vjezdem z ulice Na Fifejdách jsou vyhrazena pro parkování zaměstnanců nemocnice, v součtu jde o 250 parkovacích míst. Druhé a třetí nadzemní podlaží a otevřená plocha na střeše s vjezdem z ulice Odboje jsou určena pro parkování veřejnosti. Jedná se o celkem 215 míst, z toho 115 pro stání krátkodobé a 100 míst je určeno pro čipové karty,“ řekl náměstek promátora Ostravy Břetislav Riger.

Z konstrukčního hlediska jde o železobetonový monolitický objekt složený ze dvou dilatačních celků. Středem všech podlaží vedou rampy pro nájezd a výjezd osobních vozidel. Ve dvou protilehlých nárožích jsou umístěny „věže“ vertikálních komunikací, v každé z nich je osazeno schodiště a výtah. Fasáda je členěna na úseky plné, kryté designovými plechovými panely Corten, a na úseky opticky otevřené, tvořené kovovým rámem s trubkovým výpletem.

Stovky nových stání po celé Ostravě

„Kromě těchto nových parkovacích míst budou moci ještě letos využít řidiči další desítky stání v dokončovaném druhém parkovacím objektu u Domu kultury Poklad. Vloni v létě jsme nabídli takřka 200 nových stání v hotovém parkovacím domě u naší zoo. Stejně tak jsme v roce 2023 zpřístupnili nových 155 parkovacích míst pod budovou Ostravské univerzity na Černé louce a dokončena byla i úprava a rozšíření P+R parkoviště v rámci terminálu Hranečník,“ uzavřel primátor Ostravy Jan Dohnal.

Od roku 2022 mohou lidé využívat k parkování první parkovací dům u Domu kultury Poklad v Ostravě-Porubě. Záhy začnou též práce na novém parkovacím domě u krajského úřadu s kapacitou až 600 parkovacích míst.

Tagy ostrava parkovací dům parkovací dům u MNO parkování
13 komentářů