V Olomouci startuje další omezení, na téměř tři měsíce zavřou křižovatku u Drápala

Křižovatka u Drápala. Foto: Olomouc.euKřižovatka u Drápala. Foto: Olomouc.eu

Omezení přinese dočasné přerušení provozu několika tramvajových linek.

V Olomouci zítra začíná nová velká oprava v centru města. Půjde o rekonstrukci dvou křižovatek třídy Svobody, konkrétně s Havlíčkovou ulicí (přezdívaná podle restaurace u Drápala) a s ulicí Aksamitova. Omezení se dotkne automobilové i tramvajové dopravy, oprava potrvá do konce září.

Opravy vyjdou podle magistrátu na 11,3 milionu korun. „Město se dlouhodobě snaží spojovat plánované stavby a co nejvíce tak zmírnit dopad probíhajících stavebních prací a uzavírek na Olomoučany. Stejně tak je tomu nyní. Dopravní podnik města Olomouce totiž bude provádět opravy tramvajových křižovatek s Aksamitovou ulicí a u okresního soudu. Město Olomouc se tedy k těmto opravám tramvajové trati připojí s opravou vozovek a také chodníku před poliklinikou,“ vysvětlil investiční náměstek primátora Martin Major.

Kvůli tramvajové výluce i uzavírkám pro individuální dopravu byl termín zahájení těchto prací podmíněný dokončením druhé etapy protipovodňových opatření a obnovením provozu na Masarykově třídě od 1. července.

Při opravě tramvajové křižovatky u okresního soudu budou stavbou dotčeny všechny vozovky, které přiléhají k tramvajové trati. Součástí bude i pokládka a oprava detekčních smyček, které budou sloužit pro budoucí koordinaci provozu světelně řízených křižovatek na náměstí Národních hrdinů a Havlíčkově ulici.

Objízdné trasy

K uzavírce křižovatky Havlíčkova x tř. Svobody x Pavelčákova od 11. 7. dp 30. 9. 2022 jsou stanoveny objízdné trasy: ve směru příjezdu do města po ul. Brněnská k ulici 17. listopadu:  Brněnská –Velkomoravská – Holická  –  Wittgensteinova – 17. listopadu
Ve směru příjezdu k ul. Palackého pro vozidla do 3,5t a bus MHD: Brněnská – Albertova –Štítného – Krapkova – Palackého – tř. Svobody.
Nad 3,5t: Brněnská – Albertova – Foerstrova – tř. Míru – Palackého – tř. Svobody.
Pro příjezd do ulice Pavelčákova bude po dobu uzavírky zobousměrněna „malá“ tř. Svobody od České spořitelny po hotel Trinity.

Omezení tramvajového provozu (zatím do 14. srpna, další úpravy DPMO zveřejní později)

Kvůli probíhajícím opravám bude v úseku Náměstí Hrdinů/Palackého – Okresní soud vyloučena tramvajová doprava.
Tramvajové linky č. 1 a 2 budou vedeny ve svých trasách.
Tramvajové linky č. 3, 6 a 7 nebudou provozovány.
Tramvajová linka č. 4 bude nahrazena linkou X4, která bude vedena v obou směrech přes Tržnici a třídu Kosmonautů dle výlukových jízdních řádů. První ranní spoje do Pavloviček budou vedeny ze zastávky U Sv. Mořice do Pavloviček jako linka č. 4.
Tramvajová linka X2/5 bude vedena pouze v pracovních dnech po trase Neředín, krematorium – Palackého – Náměstí Republiky – Kosmonautů – Šantovka – Trnkova.
Tramvajová linka X5/2 bude vedena pouze v pracovních dnech po trase Trnkova – Šantovka – Kosmonautů – Nám. Republiky – Palackého – Neředín, krematorium.
Tramvajová linka č. 5 bude vedena pouze ve dnech pracovního klidu ve své trase.

Tagy Olomouc
10 komentářů