V okamžiku se změní celý život. Odškodnění mohou nově žádat i příbuzní obětí nehod

Nehoda na obchvatu Chýnova. Pramen: Policie ČRNehoda na obchvatu Chýnova. Pramen: Policie ČR

Ústavní soud otevřel cestu k širšímu odškodnění sekundárních obětí, například po dopravních nehodách.

Ústavní soud (ÚS) otevřel cestu k širšímu odškodňování takzvaných sekundárních obětí, například po dopravních nehodách. Zabýval se případem ženy, jejíž snacha a dvě vnoučata zemřely v roce 2016 při nehodě u Tvarožné na Brněnsku.

Žena nebyla účastnicí nehody, událost však měla devastující dopady na její duševní zdraví, skončila v invalidním důchodu. Od pojišťovny vozidla, které nehodu způsobilo, žádala náhradu ztráty na výdělku a nákladů léčení, dosud bez úspěchu. Ústavní soudci nyní její stížnosti vyhověli.

V případě této dopravní nehody došlo ke zhroucení rodinného života stěžovatelky, ze dne na den, prakticky během jediného okamžiku. Příčinou byla právě dopravní nehoda, smrt jejích nejbližších,“ uvedl soudce zpravodaj Tomáš Lichovník.

Přístup k takzvaným sekundárním obětem by se po dnešku měl změnit, vždy ale záleží na konkrétních okolnostech, soudy by měly postupovat rozvážně. „ÚS si je vědom toho, že to je velmi tenký led, na který se pouštíme, a je úlohou obecných soudů velmi pečlivě posuzovat každý jednotlivý případ, zda je daná příčinná souvislost mezi tou prvotní příčinou a duševním onemocněním,“ řekl Lichovník.

Dosud jen duševní útrapy

Nový občanský zákoník umožňuje odškodnit u sekundárních obětí duševní útrapy. Ustanovení ale nedopadá na situace, kdy důsledky překročí mez „pouhých“ duševních útrap a přerostou v diagnostikovanou nemoc, tedy přímý zásah do tělesné a duševní integrity člověka. Na podobné případy myslí právě nynější nález ÚS.

Ženin advokát Pavel Daněk nález považuje za klíčové rozhodnutí, které překonává judikaturu Nejvyššího soudu téměř po 50 letech. „Obětem dopravních nehod se tímto otevírají možnosti i v rámci duševních útrap, pokud se projeví diagnostikovaným onemocněním, domáhat se náhrady škody i ve vztahu k bolestnému, snížení společenského uplatnění, náhrady ztráty na výdělku,“ řekl ČTK Daněk.

Dodávka nedala přednost

Nehodu u Tvarožné způsobil řidič dodávky, který vjel do křižovatky a nedal přednost osobnímu vozu. Na místě zemřela devětadvacetiletá žena a tříleté dítě. Druhé, šestileté dítě, zemřelo při převozu do nemocnice. Otec přežil, ale utrpěl těžká zranění s následnou psychickou újmou ze ztráty rodiny. Řidič si vyslechl čtyřletý trest vězení.

Babička zemřelých dětí, o které dnes rozhodoval ÚS, dostala za duševní útrapy způsobené smrtí svých blízkých od pojišťovny milion korun, v jiném soudním sporu získala ještě dalších 391 250 korun. Dále se domáhala pojistného plnění z povinného ručení viníkova vozidla, a to s ohledem na ztrátu výdělku a náklady léčení.

Obvodní soud pro Prahu 6 žalobě v základu vyhověl. Vycházel z toho, že pracovní schopnost klesla o 70 procent, což odpovídá invaliditě třetího stupně. Rozhodující příčinu nepříznivého zdravotního stavu shledal posudkový lékař v těžké depresivní poruše.

Městský soud v Praze ale rozsudek změnil a žalobu zamítl v celém rozsahu. Neviděl příčinnou souvislost mezi nehodou a újmou na zdraví. Nejvyšší soud dovolání odmítl. Po dnešním nálezu ÚS musí znovu rozhodovat městský soud.

Tagy dopravní nehody nadační fond pro oběti nehod odškodnění Ústavní soud
36 komentářů