V Nizozemsku vzniká největší výrobce jízdních kol na světě

Jízdní kolo značky Gazelle. Foto: PONJízdní kolo značky Gazelle. Foto: PON

Evropský výrobce získá velký podíl na trhu v USA. Pon od firmy Dorel kupuje mimo jiné značky Cannondale, Schwinn a Mongoose, GT, Charge a Caloi.

Nizozemský výrobce jízdních kol Pon Holdings se dohodl na koupi značek jízdních kol od firmy Dorel Industries za 810 milionů USD (17,8 miliardy Kč). Vznikne tak největší výrobce jízdných kol na světě s odhadovanými ročními tržbami 2,5 miliardy eur (63,5 miliardy Kč), uvedla nizozemská firma v dnešním prohlášení.

Pon vlastní značky kola Gazelle, Santa Cruz či Urban Arrow. Nejnovější akvizicí získá silnou pozici na trhu ve Spojených státech, kde chce prodávat elektrokola, ale také silniční, městská a horská kola.

„Společně může dále uspokojovat stále rostoucí poptávku po kvalitních a elektrických kolech, ať už pro použití ve městě, pro volný čas nebo sport,“ uvedl v prohlášení generální ředitel Pon Holdings Janus Smalbraak.

Pon od firmy Dorel kupuje mimo jiné značky Cannondale, Schwinn a Mongoose, GT, Charge a Caloi. Roční obrat kupovaných značek činí 1,2 miliardy USD.

Dorel Industries kromě jízdních kol navrhuje a vyrábí vybavení pro domácnost a produkty pro děti. Prodej jízdních kol by měl být dokončen v prvním čtvrtletí příštího roku. Zisk z prodeje chce firma použít na snížení dluhu.

Skupina Pon je jednou z největších nizozemských rodinných společností. Působí ve 40 zemích světa a má kolem 14.000 zaměstnanců a roční obrat zhruba 7,5 miliardy eur (190,5 miliardy Kč). Kromě výroby jízdních kol působí také v oblasti automobilových služeb, průmyslového zařízení, námořních systémů a v dalších oborech. Divize jízdních kol Pon.Bike má kolem 2400 zaměstnanců a obrat 1,5 miliardy eur. Zhruba 70 procent prodeje tvoří elektrokola.

Největšími výrobci jízdních kol na světě jsou tchajwanská firma Giant Manufacturing a čínské Yadea Group a Merida Industry, upozornila agentura Reuters. Pon doposud patřila do pětice největších firem. Tržby jedničky Giant Manufacturing loni stouply o 10,3 procenta na 70,01 miliardy tchajwanských dolarů (54,8 miliardy Kč).

ČTK

Tagy Dorel Pon
2 komentáře