V metru se do roku 2022 dovoláte všude, slibuje Praha po podpisu dohody s mobilními operátory

Souprava metra na trase C. Foto: DPPSouprava metra na trase C. Foto: DPP

Omluvné sdělení „Vjíždíme do tunelu“ při telefonování v pražském metru skončí.. Do podzimu září letošního roku pokryjí mobilní operátoři signálem

Omluvné sdělení „Vjíždíme do tunelu“ při telefonování v pražském metru skončí.. Do podzimu září letošního roku pokryjí mobilní operátoři signálem část trasy metra C, do konce roku 2022 pak celé pražské metro.

Dozorčí rada Dopravního podniku hl. m. Prahy ve středu odsouhlasila smlouvu s konsorciem mobilních operátorů na pokrytí pražského metra mobilním signálem. Smlouva je na 20 let a operátoři Praze zaplatí částku 120 milionů korun bez DPH.

Oznámila to Praha v tiskové zprávě. Podle ní bude jako první signálem pokryta část trasy metra C v úseku Roztyly – Muzeum do konce října tohoto roku, přičemž pilotní projekt, který bude hotov do 15. září letošního roku, bude obsahovat celkem tři stanice a tři tunelové úseky. Celková síť pražského metra bude pokryta do roku 2022.

Jsem ráda, že to co se slibuje Pražanům už mnoho let, se konečně stane realitou a dohodu na pokrytí metra mobilním signálem se nám s konsorciem mobilních operátorů podařilo dojednat,“ uvedla primátorka hl. m. Prahy Adriana Krnáčová.

Mobilní signál v metru je téma, které se v Praze řeší několik let. Dosud se lidé dovolají jen v úseku trasy A z Dejvické do Nemocnice Motol, případně také při jízdě po trase B mezi Rajskou zahradou a Černým Mostem.

Podle náměstka primátorky Petra Dolínka se plní sen Pražanů o signálu v metru. „Výsledek jednání považuji za velký úspěch, protože ještě před několika lety požadovali operátoři za instalaci signálu v metru nemalé peníze. Díky vyjednávání jsme vše dotáhli do stavu, že cestující budou moci v metru telefonovat a využívat datové služby a Praha navíc získá významné finanční prostředky,“ řekl Dolínek.

Mobilní operátoři budou mít vždy jen tři a půl hodiny v noci, kdy budou moci instalovat potřebnou technologii.

Tagy Adriana Krnáčová dpp metro mobilní signál Petr Dolínek
8 komentářů