V Lužických horách začne jezdit autobus mezi Českem a Saskem

Setkání autobusů z německé a české strany Lužických hor v Petrovicích. Foto: Korid LKSetkání autobusů z německé a české strany Lužických hor v Petrovicích. Foto: Korid LK

Návštěvníci Lužických hor budou mít od víkendu novou možnost cestovat mezi některými cíly veřejnou dopravou přes hranice.  Německý dopravní svaz

Návštěvníci Lužických hor budou mít od víkendu novou možnost cestovat mezi některými cíly veřejnou dopravou přes hranice.  Německý dopravní svaz ZVON ve spolupráci s krajskou organizací Korid LK protáhne linku Žitava – Lückendorf až do Petrovic, kde na ní bude navazovat český autobus.

Jde o výsledek iniciativ starosty Jablonného v Podještědí a primátora Žitavy.  Autobusy propojí turistické atrakce na obou stranách hranice.

Od neděle 10. června bude jezdit autobusová linka 6 ze Žitavy v prodloužené trase do českých Petrovic. Zde bude navazovat spoj linky 272 z Petrovic do Jablonného s přímou návazností dále na Cvikov a Nový Bor. V Jablonném bude současně vytvořena možnost přestupu na vlaky i autobusy do Liberce. Jízdní řády jsou zveřejněné na stránkách IDOL.

Spojení bude fungovat třikrát denně o sobotách, nedělích a také o státních svátcích 5. a 6. července až do 30. září. Autobusy z obou směrů se sjedou v Petrovicích vždy pět minut před 10., 12. a 16. hodinou a po vzájemném přestupu cestujících se během několika minut vydají na zpáteční cestu. Spojení má podpořit přeshraniční turistiku.

Po vyhodnocení zkušebního provozu chtějí oba regiony nabídku případně ještě rozšířit, v budoucnu by měl například jet autobus přímo až do Jablonného bez přestupu v Petrovicích. Zvažují se také další trasy.

Tagy autobusové spojení přes Lužické hory Korid LK ZVON
3 komentáře