V Liberci zpomalí tramvaje projíždějící areálem bývalé Textilany. Už nepojedou opuštěným územím

Vizualizace budoucí podoby areálu Textilany v Liberci. Foto: Petr Šikola / Domyjinak.czVizualizace budoucí podoby areálu Textilany v Liberci. Foto: Petr Šikola / Domyjinak.cz

Na trase přibude kvůli výstavbě bytů i nová zastávka.

Cestování tramvají mezi Libercem a Jabloncem v příštích letech na území Liberce mírně zpomalí. Důvodem je chystaná bytová výstavba na místě areálu někdejší textilní továrny Textilana. Rozhlehlý průmyslový areál prošel před patnácti lety demolicí a nyní je v podstatě volnou plochou v širším centru města. To se má ale změnit: majitel pozemků chystá v oblasti rozsáhlou bytovou výstavbu.

Plány developera počítají se stávající trasou tramvaje, ta ale bude muset zpomalit. Vyplývá to z konceptu územní studie, kterou schválili liberečtí radní. Namísto jízdy po nezastavěných plochách bude tramvaj jezdit obydlenou oblastí. „Úprava spočívá ve snížení traťové rychlosti tramvají, vytvoření sdílené zóny pěších, cyklistů a tramvají, v úpravě krytu tramvajové trati na pochozí zpevněný a případně ve snížení převýšení koleje v přilehlém směrovém oblouku,“ popisuje náměstek primátora pro technickou správu Jiří Šolc. Změna by měla jízdní dobu prodloužit zhruba o minutu až dvě.

Podél ulice Jablonecká, mezi zastávkami Textilana a U Lomu, je navržen kryt tramvajové trati z travnatého pásu namísto stávajícího štěrkového kolejového lože. Na trati přibudou dvě zastávky v obou směrech: Přibližně v polovině mezi tramvajovými zastávkami Textilana a U Lomu je nově navržena zastávka z důvodu lepší dopravní obslužnosti území veřejnou hromadnou dopravou a menší docházkové vzdálenosti z nově navržené zástavby a z části sídliště Králův Háj.

Chceme, aby se v tomto prostoru chovala tramvaj městotvorně, byla tichá a pro cestující přirozeně pohodlná,“ dodal Šolc.

Areál bývalé Textilany patří od roku 2018 společnosti Rubin Blue, součást skupiny Middle Europe Investments (MEI). Předseda správní rady MEI Peter Winkelman Českému rozhlasu Liberec řekl, že s výstavbou prvních dvou domů pro rezidenční bydlení by se mohlo začít za dva roky. Výstavbu chce developer rozdělit do čtyř etap během 10 let. Celková investice vyjde podle informací Českého rozhlasu odhadem na čtyři miliardy korun.

Tramvaj z Jablonce do Liberce projíždí kolem areálu Textilany. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czVizualizace budoucí podoby areálu Textilany v Liberci. Foto: Petr Šikola / Domyjinak.czVizualizace budoucí podoby areálu Textilany v Liberci. Foto: Petr Šikola / Domyjinak.czVizualizace budoucí podoby areálu Textilany v Liberci. Foto: Petr Šikola / Domyjinak.cz
Tagy liberec Textilana tramvaj Liberec - Jablonec nad Nisou
45 komentářů