V Liberci půjde vůbec poprvé koupit jízdenku ve všech vozidlech MHD kartou

Nový automat na nákup jízdenek v liberecké MHD. Foto: IDOLNový automat na nákup jízdenek v liberecké MHD. Foto: IDOL

Automaty jsou již ve všech vozidlech MHD.

To, co je roky běžnou praxí v řadě jiných provozů, bude v příštích deseti dnech i standardem v liberecké městské hromadné dopravě. Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) dokončil instalaci nových odbavovacích terminálů pro nákup jízdenek nejen pro město, ale dopravu v celém kraji.

Jde o celkem 340 nových odbavovacích zařízení. Zítra budou aktivována v prvních šestnácti vozidlech. Pokud se neobjeví žádné problémy, do deseti dnů budou aktivní ve všech autobusech a tramvajích MHD.

Novinku představil DPMLJ na dnešní tiskové konferenci. Náklady na nový systém dosáhly téměř 11 milionů korun, které by měl zaplatit kraj. Nové automaty jsou zelené.

Srovnání cen jízdenek v MHD: Žebříček ukazuje, která česká města jsou nejdražší

Jejich nepřítomnost ve vozidlech byla důvodem kritiky vedení města na počátku roku, kdy město výrazně zdražilo klasické papírové jízdenky z 24 na 34 korun. Elektronické podražily jen na 28 korun, nešly ale často koupit, protože byly většinou jen v tramvajích. Za zpožděním je především pozdní dodání nových automatů od Mikroelektroniky i pozdní stanovení podmínek integrace krajskou organizací Korid LK.

Nové zařízení umožní nákup jízdního dokladu klasickou bankovní kartou nebo kartou Opuscard. Vytiskne jízdenku s QR kódem, doklad bude přestupní.

Tagy Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou DPMLJ idol liberec MHD
26 komentářů