V letním letovém řádu na polské straně hranice dominují low-costy a chartery

Letiště Krakov. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýLetiště Krakov. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

Trojice letišť oblíbená českými turisty nabídne dohromady až 341 linek.

Vzhledem k faktu, že letní letový řád začne platit v neděli 26. března celosvětově, dotknou se s ním související změny také letišť v okolních zemích. Z Polska létají Češi nejčastěji z Katovic, Krakova a Vratislavi. V článku jsou shrnuty nejzásadnější novinky vycházející z jednotlivých tiskových zpráv zmíněných letišť.

V Katovicích končí KLM

Katovické letiště nabídne během letního letového řádu 107 linek, letadla z Pyrzowic zamíří na 88 letišť ve 30 zemích. Novinkou budou čtyři trasy. Již od 29. května propojí Wizz Air Katovice s Jerevanem v Arménii. Zbylé tři destinace budou v režii Ryanairu. Půjde o italské Treviso u Benátek, chorvatskou Pulu a bulharskou Varnu. Zastoupeny budou rovněž tradiční pravidelné i dovolenkové destinace. Po krátké době však končí spojení KLM z Katovic do Amsterdamu. Vedení letiště očekává, že během tohoto roku odbaví Katovice pět milionů pasažérů.

Do Krakova budou létat Turkish Airlines

Letiště Krakov nabídne cestujícím 144 spojení, včetně devíti nových. Pasažéři budou moci navštívit z Krakova 106 destinací ve 33 zemích. Novými dopravci budou Turkish Airlines a Air Serbia. Turkish Airlines a LOT Polish Airlines zavedou spojení Krakov-Istanbul. Ryanair nabídne nové linky do Belfastu, Belfastu, Lurd, Memmingenu, Perugie, Poznaně, Rhodosu, Toulouse a Varny. Wizz Air pak do Lyonu a Malagy. Air Serbia spojí Krakov s Bělehradem.

Ve Vratislavi posilují síťoví dopravci

Vratislav bude mít během letního letového řádu téměř 90 spojení, necelých 56 bude v režii nízkonákladových dopravců. V případě charterů půjde až o 29 linek. Dalších šest linek zajistí síťové společnosti. Hned 28. března startuje spojení do italského Brindisi, letouny Ryanairu tam zamíří dvakrát týdně – v úterky a soboty. Další novinkou letního řádu je bulharská Sofie, kam se bude létat od 27. března rovněž dvakrát týdně – v pondělky a pátky. V provozu bude i nadále linka do Porta. Vrátí se také spojení se Zadarem, Splitem, Dubrovníjem, Podgoricou, Athény, Korfu a další. I ve Vratislavi je silně zastoupena nabídka charterových letů do většiny turistických letovisek. Svou přítomnou v Dolnoslezském vojvodství posílí rovněž síťoví dopravci, budou létat častěji.

Tagy KRK KTW Letiště Katovice Letiště Krakov Letiště Vratislav letní letový řád letní sezona Polsko WRO
20 komentářů