V Jihlavě vyjíždí monitorovací auto, bude kontrolovat parkování

Monitorovací auto v Jihlavě. Foto: Jihlava.czMonitorovací auto v Jihlavě. Foto: Jihlava.cz

Zkušební provoz ukazuje, že zhruba desetina řidičů za odstavení auta neplatí.

Městská policie v Jihlavě začne od zítřka speciálním monitorovacím autem kontrolovat, zda lidé platí za parkování ve vyhrazených zónách. Dosud auto vyhodnocovalo obsazenost parkovišť. Nově se zaměří i na dodržování pravidel.

Zahájení kontrol oznámilo město v tiskové zprávě. „Z dosavadních testovacích jízd monitorovacího auta i dohledu strážníků vyplývá, že pravidla dodržuje 85 až 90 % řidičů, kteří parkují s platným parkovacím oprávněním,“ uvedlo město ve zprávě. Zhruba 1 % řidičů pak sice má platné oprávnění, ale pro jinou oblast nebo režim.

Auto se zaměří nejen na placení, ale i nedovolená odstavení aut tam, kde parkovat nesmí: například na chodnících či přechodech.

Jihlava ze zprávě připomněla zejména návštěvníkům města, aby při platbě přes mobilní aplikaci zkontrolovali, zda vybraná oblast skutečně odpovídá té, za kterou platí. U platby pomocí parkovacích automatů je pak důležité zadat správně oblast a režim parkování. Všechny informace jsou také on-line na stránkách města. Město doporučilo také si dát pozor na překlepy.

Pro rezidenty město zavedlo parkovací systém s principem „květinky“. Podle něj mohou parkovat vždy ve své parkovací oblasti a všech sousedních. Do „květinky“ nepatří centrum. Město chystá současně další úpravy oranžového návštěvnického režimu. Od jara v něm bude parkování prodlouženo o dvě hodiny, a to od 16:00 až do 8:00.

Monitorovací auto projíždí v různé dny a denní doby po předem daných trasách. Každou trasu auto projíždí dvakrát s odstupem alespoň 20 minut. Přestupek na parkovištích bude vyhodnocen u všech aut, která budou při obou průjezdech zjištěna bez platného parkovacího oprávnění. Porušení zákazu stání se rovněž vyhodnocuje na dva průjezdy, pro dokumentaci zákazu zastavení postačí jeden průjezd. K vozidlům, u kterých monitoring nedokáže přečíst registrační značku, bude systém umět přivolat strážníka k vyřešení na místo. Zdokumentovaný přestupek je automaticky zpracován a předán odboru dopravy. Ten zašle výzvu provozovateli vozidla.

Tagy Jihlava
46 komentářů