V Jablonci začala přestavba rušné křižovatky Ostrý roh na kruhový objezd

Křižovatka Ostrý roh v Jablonci nad Nisou. Foto: Google Street ViewKřižovatka Ostrý roh v Jablonci nad Nisou. Foto: Google Street View

Řidiči mířící přes Jablonec nad Nisou, například do Bedřichova, musí od minulého týdne počítat s novým omezením. Liberecký kraj začal

Řidiči mířící přes Jablonec nad Nisou, například do Bedřichova, musí od minulého týdne počítat s novým omezením. Liberecký kraj začal s přestavbou křižovatky Ostrý roh na severu města na kruhový objezd. Akce si vyžádá 22,5 milionu korun.

Nepřehlednou křižovatku policie vyhodnotila jako místo častých nehod, zejména kvůli špatným rozhledovým poměrům. Stavba potrvá pět měsíců. Kromě samotné křižovatky zde vzniknou nové komunikace pro pěší a cyklisty či nové veřejné osvětlení. Necelých pět milionů zaplatí město, zbytek půjde z dotace Státního fondu dopravní infrastruktury.

Kraj letos původně s dotací na stavbu nepočítal, peníze se ale našly úsporou peněz z rekonstrukce silnice mezi Podbozkovem a Cimbálem, kdy z celkové dotace ve výši 117 milionů korun nebylo vyčerpáno 25 milionů.

„Podali jsme žádost na Státní fond dopravní infrastruktury o přesunutí částky 19 milionů na výstavbu kruhového objektu na Ostrém rohu v Jablonci nad Nisou. Zbylé peníze si ponecháme jako rezervy pro případné vícepráce na silnici Podbozkov – Cimbál a právě na Ostrý roh,“ řekl náměstek hejtmana Jan Sviták.

Křižovatka Ostrý roh v Jablonci nad Nisou. Foto: Liberecký kraj

Křižovatka Ostrý roh v Jablonci nad Nisou. Foto: Liberecký kraj

Na Ostrém rohu se kříží čtyři ulice: Československé armády, Janovská, Želivského a Palackého. Nahradí je jednopruhový kruhový objezd, který umožní řidičům hladší a bezpečnější průjezd. „Jedná se o společnou investici kraje a města Jablonce, které již před dvěma lety zajistilo demolici dvou nemovitostí, které bránily ve výstavbě okružní křižovatky,“ zmínil náměstek Sviták.

V rámci veřejné zakázky, do které se přihlásilo celkem 5 uchazečů, se kraji podařilo snížit předpokládané náklady o 4 miliony korun. Stavbu provede firma Metrostav. Práce na křižovatce přinesou dopravní omezení ve dvou etapách. První z nich potrvá od 6. května do 18. července. Objízdná trasa povede obousměrně ve směru z ulic Československé armády a Palackého okolo čerpací stanice MOL, kde se bude rovněž nacházet i náhradní zastávka za stanici Ostrý roh. Z okružní křižovatky u benzinové pumpy Shell povede objížďka po ulicích Ladova, Belgická a Československé armády. V období od 19. července do 30. září následuje druhá etapa, ve které povedou objízdné trasy z ulice Janovské ve směru na Prahu i Tanvald přes místní komunikace kolem čerpací stanice MOL, kde bude provoz řízen kyvadlově pomocí semaforu. Ve směru na ulici Československé armády z centra a ulice Palackého řidiči pojedou na kruhový objezd u čerpací stanice Shell a dále po ulicích Ladově a Belgické.

Omezení se nevyhne ani městská hromadná doprava. Autobusová linka 101 povede obousměrně z ulice Palackého přes čerpací stanici MOL, kde bude náhradní zastávka za stanici Ostrý roh, a dále bude pokračovat ulicí Janovská po své trase. Linka 107 pojede ve směru z ulice Palackého přes čerpací stanici MOL, kde bude náhradní zastávka za stanici Ostrý roh, a dál pojede ulicemi Janovská, Československé armády, U Pošty a Želivského po své trase. Ve směru ze Želivského ulice na Ostrý roh pojedou autobusy ulicemi Maxe Švabinského, Ladova (v níž bude náhradní zastávka za stanici Pomněnková u prodejny automobilů Peugeot) a dále budou směřovat ulicí Československé armády, Janovskou a přes čerpací stanici MOL na Palackého a dál po své trase.

Linky 109, 110, 112 a 115 vedou obousměrně z ulice Palackého přes čerpací stanici MOL (zde jsou náhradní zastávky za Ostrý roh) a dále pokračují ulicemi Janovská a Československé armády po své trase.

Tagy Jablonec nad Nisou Liberecký kraj
1 komentář