V Jablonci skončilo velké omezení v centru, další opravy trvají

Opravená Poštovní ulice v Jablonci nad Nisou. Foto: Jablonec nad NisouOpravená Poštovní ulice v Jablonci nad Nisou. Foto: Jablonec nad Nisou

Oprava nabrala přes měsíc zpoždění. Kvůli starým sítím i přívalovým dešťům.

Průjezd Jabloncem nad Nisou je od dnešního dne méně komplikovaný než v posledních měsících. Se zpožděním dnes město otevřelo Poštovní ulici, kterou radnice sama označuje za důležitý dopravní uzel. Ke zprovoznění došlo zhruba o šest týdnů později, než byl původní plán. Důvodem byly nezakreslené sítě na stavbě a přívalové deště.

Řidiči mohou znovu jet ulicí Poštovní vzhůru přes křižovatku do ulice Opletalova nebo odbočit vpravo do ulice Gen. Mrázka a Komenského do podzemního parkoviště OC Central či pokračovat dál ulicí Komenského a Kostelní na Anenské náměstí. Ulice Komenského i Kostelní jsou opět jednosměrné. Z Poštovní ulice není ale možné odbočit do Liberecké ulice. Ta je od městského divadla zavřená po křižovatku s ulicí Průmyslovou. Pokračuje tu stavba kanalizace, plynovodu a vodovodu.

Původně měla být křižovatka u pošty znovu otevřená v polovině prázdnin. Stavba se však komplikovala, dělníci nacházeli velké množství starých sítí nezanesených do plánů, které neodhalila ani diagnostika. Další zpoždění způsobilo množství obtížně těžitelných hornin v podloží. Průběh stavby ztížila také blesková povodeň v červenci, při níž se ucpala nová kanalizace těsně před dokončením, a projevily se také důsledky pandemie, která sevřela vše na rok a půl. „Stouply ceny materiálu ve stavebnictví a začaly chybět pracovní síly,“ připomíná složitou situaci, s níž se potýkají všechny stavby nejen v Jablonci, náměstek Roubíček.

Nově otevřená křižovatka má buď nové nebo zrekonstruované všechny sítě pod povrchem a kvalitně dokončený povrch včetně nově vydlážděných chodníků a veřejného osvětlení.

Další uzavírky v Jablonci nad Nisou

Stavba v ulici Palackého
Od středy 8. září jsou demontované semafory v ulici Palackého, a to na křižovatkách s ulicemi U Přehrady a Riegrova. Světla zde nebudou po celou dobu stavebních úprav, které jsou plánované do konce stavební sezóny. Poté zde budou instalované nové inteligentní semafory. Opatření se projevilo hned po demontáží – průjezd křižovatkami se stalo daleko plynulejší.

Most ve Vodní se otevře od října
Od května se rekonstruuje most v ulici Vodní, která byla kvůli stavbě úplně zavřená. Otevře se znovu od 1. října. Most byl v havarijním stavu, nyní má zcela novou nosnou konstrukci včetně mostního svršku, stavbaři vyměnili úložné železobetonové prahy. Spáry v kamenných opěrách jsou přespárované, opravené jsou i jejich rozvolněné části.

Komunikace Pod Vodárnou
Částečně uzavřená bude ve dnech 13. – 15. září část ulice Pod Vodárnou od křižovatky s ulicí Zemědělská po křižovatku s ulicí Stará Osada. V těchto dnech se zde budou kopat výkopy pro instalaci nového veřejného osvětlení.

Uzavírka v ulici Kokonínská
Od 20. září se na šest dnů úplně uzavře část ulice Kokonínská před číslem popisným 1716/15. Budou zde probíhat výkopové práce pro stavbu kanalizační přípojky.

Kanalizace v ulici Jasanová
Úplně uzavřená bude část ulice Jasanová od křižovatky s ulicí Rychnovská po č.p.140 a ulice Srnčí stezka od křižovatky s ulicí Jasanová po křižovatku s ulicí Na Svahu. Uzavírka potrvá do 15. října a jejím důvodem je rekonstrukce kanalizace.

Oprava lávky v ulici Za říčkou
Do poloviny listopadu se bude pracovat na opravách lávky pro pěší v ulici Za Říčkou v Proseči nad Nisou, která je v havarijním stavu. Nová nosná konstrukce bude ze čtyř ocelových válcovaných nosníků spojených příčníky. Mostovku bude tvořit rošt z kompozitu s protiskluzovou úpravou, lávku doplní ocelové zábradlí se svislou výplní. Přemostění je dlouhé necelých devět metrů, opěry lávky se pouze opraví. Náklady jsou vyčíslené na 1,6 mil. korun do dokončení oprav je průjezd uzavřený.

Tagy Jablonec nad Nisou
Žádné komentáře