dkv-spojujeme

V Jablonci končí po dvou letech omezení na Podhorské, lešení zmizí do večera

Omezení v Podhorské ulici. Foto: Liberecký krajOmezení v Podhorské ulici. Foto: Liberecký kraj

Přes dva roky byl omezen provoz v Jablonci nad Nisou na jedné z hlavních ulic kvůli podpůrnému systému, který držel

Přes dva roky byl omezen provoz v Jablonci nad Nisou na jedné z hlavních ulic kvůli podpůrnému systému, který držel stabilitu budovy Střední školy řemesel a služeb. Od dnešního večera by měla být Podhorská ulice opět průjezdná bez omezení.

Liberecký kraj oznámil konec omezení v tiskové zprávě. Od 4. ledna letošního roku je silnice v této části zcela uzavřená. V budově střední školy vzniká další Centrum odborného vzdělávání Libereckého kraje. „Demoliční firma již ocelové konstrukce odstranila a po následném úklidu bude možné projet celou ulicí bez omezení. Konkrétně od neděle 17. ledna ve večerních hodinách,“ uvedl kraj v tiskové zprávě.

Stavba centra odborného vzdělávání je aktuálně jedním z nejproblematičtějších projektů Libereckého kraje. V listopadu 2018 se při stavbě zřítila část zdi, podle statika byly příčinou zřejmě špatně odvedené práce na úpravách budovy v 80. letech. Podle odborných posudků vedly k havárii chyby na straně projektanta, stavební firmy i technického dozoru. Kraj zvažoval, že školu zbourá, nakonec se rozhodl opravu dokončit i za cenu vyšších nákladů. Došlo ke zpevnění budovy šesti mohutnými ocelovými věžemi a vnitřními vzpěrami, rozpočet stavby se navýšil ze 104 milionů korun na více než dvojnásobek.

Návrat autobusů na původní trasu

Dobrou zprávou je, že se podařilo ocelové věže i přes nepřízeň počasí sundat ve velice krátkém čase. Smluvní termín byl s firmou stanoven do 24. ledna 2021, ale díky profesionálnímu přístupu společnosti se povedl termín zkrátit o jeden týden. Jsem rád, že mohou řidiči projet Podhorskou ulicí bez dalších omezení,“ uvedl Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

Kraj žádá řidiče, aby nenechávali řidiči svá vozidla v Podhorské ulici zaparkovaná. Komunikace totiž bude od neděle 17. ledna sloužit svému původnímu účelu a nebude ji možné využívat k odstavení automobilů.

Na své standardní trasy se po znovuotevření silnice vrací od pondělí 18. ledna také autobusy, a to konkrétně č. 102, 108 a 116 se zastávkami Podhorská a Podhorská–Vikýř. Náhradní zastávka v ulici 5. května u parčíku naproti základní škole je zrušená.

Tagy Jablonec nad Nisou Liberecký kraj Podhorská
2 komentáře