V Hradci Králové začíná jezdit dalších pět nových autobusů Iveco Urbanway, opět s kamerami

Nový autobus Iveco Urbanway pro Dopravní podnik města Hradce Králové. Foto: DPMHKNový autobus Iveco Urbanway pro Dopravní podnik města Hradce Králové. Foto: DPMHK

Od roku 2018 jezdí v královéhradecké MHD 23 nových autobusů Iveco Urbanway.

Dopravní podnik města Hradce Králové (DPMHK) zařazuje do flotily dalších pět nových nízkopodlažních autobusů Iveco Urbanway. První autobus je již v provozu, další čtyři začnou jezdit v příštích dnech.

Autobusy dodává Zliner, dopravce za každý zaplatí 5,79 milionu korun bez DPH. Dvanáctimetrové autobusy jsou plně nízkopodlažní, kapacita je 28 sedících a 78 stojících cestujících. Vozy jsou vybaveny klimatizací jak na stanovišti řidiče, tak v salonu pro cestující, poptávkovým systémem otevírání dveří a USB porty pro nabíjení drobné elektroniky.

„Oproti dodávce tří kusů v roce 2018 je výraznější změnou z pohledu cestujících uspořádání sedadel před prostředními dveřmi z důvodu lepší průchodnosti vozidlem,“ uvedl František Meduna mluvčí DPMHK.

Všechny nové vozy obsahují kompletní kamerový systém (interiér, prostor před vozidlem a za vozidlem), který umožní řidiči pohodlné sledování aktuální situace v prostoru u všech dveří ve voze i při plně obsazeném vozidle. Součástí je i automatický hasicí systém v motorovém prostoru. Motory splňují platnou emisní normu Euro VI.

Kamery pro bezpečnost řidičů i cestujících

Kamery dopravce dosud používá u všech trolejbusů, u 20 elektrobusů a v některých autobusech pro účely monitorování pohybu cestujících v prostoru dveří a aktuálním dění ve voze MHD. Kamery budou automaticky ve všech nově pořizovaných vozidlech, kdy nová vozidla budou mít ve veřejné soutěži požadavek na integrovaný kamerový systém jako součást palubního počítače.

„Je to bezesporu krok k větší bezpečnosti našich zaměstnanců i cestujících. Ve městech, kde se pro takový kamerový systém ve vozech MHD rozhodli, výrazně ubylo problémů s napadením řidičů či revizorů. Zlepšilo se i chování některých problémových cestujících a klesá vandalismus. Záznamy můžeme použít i při řešení případných sporů mezi cestujícími a řidiči,“ sdělil ředitel společnosti Zdeněk Abraham. K tomuto kroku se rozhodl i kvůli tomu, že roste počet řidiček autobusů MHD.

V Hradci Králové letos nakupují celkem deset nových autobusů Iveco Urbanway. Od roku 2018 jich koupili celkem 23.

Tagy Dopravní podnik města Hradce Králové DPMHK Hradec Králové Iveco Urbanway kamerový systém Zliner
2 komentáře