V Hradci Králové začala oprava mostu Bailey Bridge. „Klapák“ otevřou do března

Bailey Bridge přes Orlici v Hradci Králové. Foto: Petr1888 / Wikimedia CommonsBailey Bridge přes Orlici v Hradci Králové. Foto: Petr1888 / Wikimedia Commons

Konstrukce projde kompletní sanací a antikorozní úpravou.

Společnost M-Silnice začala s generální opravou železného mostu Bailey Bridge na Slezském Předměstí v Hradci Králové. Most vyrobený v roce 1944 čeká rozebrání a následná sanace.

Konstrukce mostu bude rozebrána a převezena do dílen, kde bude provedena nová antikorozní úprava a sanace opěr,“ uvedlo město v tiskové zprávě. Náklady na opravy vyjdou na téměř 18 milionů korun bez DPH. Hotovo má být do konce března.

Železný most spojuje přes Orlici Malšovice a Slezské Předměstí. Slouží pouze chodcům a cyklistům. Most britské výroby má řadu přezdívek, například Klapák, Železňák, Drnčák či Bouchák,

„Bailey Bridge sloužil občanům na Slezském Předměstí již několik desítek let, vyroben byl v roce 1944 a postaven na místo o několik let později. Nyní je třeba provést jeho generální opravu, aby jej k překročení řeky Orlice mohly využívat další generace Hradečanů,“ říká primátor města Alexandr Hrabálek. „V rámci generální opravy dojde například k vyčištění mostovky a úložných prahů podpor od nánosů, otryskání povrchu nosné konstrukce a ložisek. Budou dovařeny chybějící nebo zkorodované prvky nosné konstrukce a podobně,“ doplňuje náměstek primátora pro oblast správy majetku města Pavel Marek.

Po dobu oprav „Klapáku“ budou cyklisté a pěší moci využívat náhradní trasu, která povede přes Orlický most na Gočárově okruhu.

Tagy Bailey Bridge Hradec Králové M-Silnice
6 komentářů