V Hradci Králové kupují další autobusy, poprvé je vybaví kamerami

Autobusy Iveco Urbanway v barvách Dopravního podniku města Hradce Králové. Foto: DPMHKAutobusy Iveco Urbanway v barvách Dopravního podniku města Hradce Králové. Foto: DPMHK

Dopravní podnik města Hradce Králové (DPMHK) začne nově vybavovat autobusy kamerovým systémem, který má zvýšit bezpečnost řidičů a řidiček i

Dopravní podnik města Hradce Králové (DPMHK) začne nově vybavovat autobusy kamerovým systémem, který má zvýšit bezpečnost řidičů a řidiček i samotných cestujících. První takto vybavené autobusy se objeví ve městě příští rok.

Kamerový systém bude součástí deseti nových autobusů, na jejichž dodávku vypsal DPMHK veřejnou soutěž. Jde o nákup deseti dvanáctimetrových nízkopodlažních a klimatizovaných autobusů s odhadovanou cenou 58 milionů korun. Mají nahradit starší vozy ve flotile.

Je to krok k větší bezpečnosti našich zaměstnanců i řidičů. Ve městech, kde se pro takový kamerový systém rozhodli výrazně ubylo problémů s napadením řidičů či revizorů,“ řekl generální ředitel DPMHK Zdeněk Abraham. Podle něj se k tomuto kroku dopravce rozhodl i kvůli tomu, že roste počet řidiček autobusu. Cestující sami uvidí v autobuse záznam z kamery na obrazovce, data se budou pro případ policejního vyšetřování nahrávat a několik dní ukládat. Pak budou smazána.

Kamery dosud DPMHK používá jen v několika autobusech pro monitorování pohybu v prostoru dveří.

Oproti předchozím dodávkám nových autobusů nově DPMHK poptává současně i systém automatického hašení motorového prostoru pro případ požáru.

DPMHK loni vysoutěžil dodávku nových autobusů od společnosti Iveco, vzhledem k vytížení kapacit většiny výrobců autobusů se předpokládá souboj českých výrobců Iveco a SOR.

Tagy Dopravní podnik města Hradce Králové DPMHK kamerový systém
Žádné komentáře