V Hannoveru budou po Stadtbahn jezdit nové vlaky od CAF

Vizualizace nových vlaků pro Hannover. Foto: ÜSTRAVizualizace nových vlaků pro Hannover. Foto: ÜSTRA

Nové vlaky nahradí soupravy, které se vyráběly do začátku devadesátých let.

Hannoverský dopravní podnik ÜSTRA vybral výrobce nových lehkých kolejových vozidel pro provoz po městské kolejové síti Stadtbahn. Nové vozy, označené TW 4000, dodá španělská společnost CAF. První by se měly objevit v hlavním městě Dolního Saska v roce 2025. Nahradí nejstarší soupravy v provozu.

Výběr španělského výrobce oznámil dopravce v tiskové zprávě. Od nových vozidel si firma slibuje další rozvoj systému kolejové dopravy ve městě.

Podle prezidenta regionu Hannover Steffena Kracha nové soupravy přinesou rozšíření provozu i možnost zkrácení intervalu provozu v některých oblastech. Mají nabídnout větší komfort pro cestující než dosud.

Smlouva je rámcová, prvních 42 vozidel si objedná dopravce ještě letos za 150 milionů eur. Podle kontraktu si může dopravce objednat až 275 nových vozidel, což jsou zhruba dvě třetiny všech vozidel v síti Stadtbahn.

Nové soupravy mají nahradit starší TW 6000, které se pro Hannover vyráběly od roku 1974 až do roku 1993. Budou vysokopodlažní, mají mít výrazně nižší spotřebu.

Síť Stadtbahn je dlouhá celkem 126 kilometrů, nasazována jsou na ni lehká kolejová vozidla.

Tagy CAF Hannover Stadtbahn Hannover ÜSTRA
2 komentáře