pruvodce

V červenci vyneslo mýtné o čtvrtinu více, pomohl větší počet pracovních dnů

Kamion na I/3 v Miličíně. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářKamion na I/3 v Miličíně. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Celkem už stát letos vybral na mýtném téměř deset miliard, což představuje meziroční růst o 15 procent.

Silniční nákladní dopravci zaplatili v červenci za užití tuzemských dálnic a silnic I. třídy 1,47 miliardy korun, což je meziročně o 25 procent více. Důvodem je vedle březnového zvýšení sazeb i vyšší počet pracovních dní. Letošní červenec jich měl o tři více než ten loňský. Počet mýtných transakcí se zvýšil o 11 procent na 98 milionů.

Přibližně 80 procent z celkově vybraných 1,47 miliardy v červenci připadalo na poplatek za užití pozemní komunikace. Druhou největší složku mýtných poplatků, přibližně 15 procent, tvoří poplatek za znečištění ovzduší emisemi CO2 zavedený od začátku letošního března. Necelých pět procent výnosů z mýtného tvoří poplatek za externí náklady způsobené znečištěním ovzduší a poplatek za externí náklady způsobené hlukem z provozu.

Celkem už stát letos vybral na mýtném téměř deset miliard, což představuje meziroční růst o 15 procent. Drtivá většina výnosů (89 procent) přitom pochází z dálnic. Pokud by růst mýtného udržel toto tempo, vybere stát za celý rok 2024 kolem 17 miliard korun. Loni zaplatili dopravci za použití dálnic a vybraných silnic I. třídy 14,914 miliardy korun, což byla meziročně stagnace.

Mýtná čísla zveřejňuje společnost CzechToll, která mýtný systém pro stát provozuje.

Tagy czechtoll mýtné
6 komentářů