V Brně začala tříměsíční oprava tramvajové trati v Králově Poli, omezí hlavně auta

Palackého ulice v Brně. Foto: Google Street ViewPalackého ulice v Brně. Foto: Google Street View

Tramvajová trať má být po rekonstrukci tišší.

V Brně v Králově Poli začalo v noci na dnešek zhruba tříměsíční omezení v Palackého ulici. Po loňské rekonstrukci kolejového trojúhelníku u Semilassa začíná oprava 475 metrů tramvajové trati k zastávce Tylova. Současně provedou Brněnské vodárny a kanalizace rekonstrukci části hlavní kanalizace a Brněnské komunikace opraví předjízdné pruhy. Pro řidiče osobních vozů se v tomto úseku Palackého třída uzavře úplně, pro MHD jen částečně.

Zakázku za 59,5 milionu korun provede podle registru smluv společnost Dopravní stavby Brno. „V úseku od zastávky Semilasso po zastávku Tylova odstraníme stávající kolejový rošt a nahradíme jej novou moderní konstrukcí. Při rekonstrukci použijeme všechny dostupné odhlučňovací prvky, jako jsou antivibrační rohože a pryžové bokovnice, které tlumí hluk pocházející z tramvajového provozu. Tramvajová trať a kryt jsou v této oblasti v havarijním stavu,“ uvedl generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

Brněnským městským společnostem se podařilo stavby koordinovat, během jedné opravy tak dojde i k opravě kanalizace. „Celkem 60 metrů kanalizace profilu 700/1050 mm opravíme otevřeným výkopem, stejný profil v délce 100 metrů pak budeme opravovat pomocí moderních bezvýkopových technologií. Důvodem opravy je špatný technický stav kanalizace, která byla položena již v roce 1929,“ popsal detaily opravy kanalizace vedoucí útvaru inženýrských služeb Brněnských vodáren a kanalizací Jaromír Peška.

Největší omezení čeká auta

Oprava bude probíhat za částečného provozu. Tramvaje na lince číslo 1 mířící do Řečkovic a z Řečkovic budou úsekem projíždět po jedné koleji. Jejich provoz dopravní podnik omezí jen během několika krátkých víkendových výluk, o kterých bude veřejnost s předstihem informovat. Změny se tak dotknou převážně cestujících, kteří využívají autobusovou dopravu. „Linky 41, 71 a noční linka N91 pojedou ve směru do centra odklonem přes ulici Žitnou a Novoměstskou ke královopolskému nádraží. Autobusy na lince N90 pojedou ve směru do centra v úseku Vozovna Medlánky – Husitská odklonem a vynechají zastávky Tylova a Semilasso. Ve směru z centra jedou po své trase, na konci května přesuneme zastávku Tylova asi o 100 metrů dopředu,“ shrnul opatření dopravní ředitel Dopravního podniku města Brna Jan Seitl.

Projekt se dotkne nejvíce řidičů individuální dopravy. Po celou dobu bude úsek Palackého třídy mezi kolmými ulicemi Kosmova a Mánesova průjezdný pouze pro MHD, zásobování a osobní dopravu k supermarketu Lidl.

Tagy brno Dopravní podnik města Brna DPMB
5 komentářů